14:13 / 12.10.2019.

Autor: HRT

HDZ odgovorio SDP-u: Zašto ta sredstva SDP nije dao dok su bili na vlasti?

-

-

Foto: - / -

Predsjednički kandidat Zoran Milanovć poručio je da ne razumije zašto vlada, s obzirom na trogodišnji suficit, ne pristane na zahtjeve sindikata učitelja.
HDZ  je u subotu SDP-ova zastupnika Gordana Marasa i potencijalnog predsjedničkog kandidata Zorana Milanovića prozvao zbog licemjerja u podršci prosvjetarima s obzirom na to da im njihova vlada nije povisivala koeficijente ni plaće.

Pod naslovom "SDP - licemjerje vam je ime" HDZ je na Facebooku objavio kako je bilo očekivano da će i "zaboravni" Zoran Milanović i njegov udarnik Gordan Maras stati uz štrajk u školama.

"I tvrde da su zahtjevi sindikata, teški 400 milijuna kuna, 'trošak koji si Vlada može priuštiti'. Pa zašto ta sredstva nisu dali dok su bili na vlasti? Upravo obratno, u njihovom su mandatu zaposlenima u obrazovanju pale plaće jer su im ukinuli božićnicu i regres, skresali troškove prijevoza, dnevnice, visinu osnovice za jubilarne nagrade", objavio je HDZ.

Što se tiče same osnovice plaća prosvjetara, HDZ navodi da ju je njihova Vlada u tri godine podigla za 587 kuna (11.49 posto), a pregovaraju i o dodatnom povećanju dok je SDP u cijelom mandatu povećao osnovicu za ravno nula kuna.

No, imaju obraza, kažu u HDZ-u, danas tvrditi da su 'zapanjeni HDZ-ovom bahatošću'.

"Mi smo pak, moramo priznati, zapanjeni njihovim licemjerjem", naveo je HDZ u reakciji na današnje istupe predsjedničkog kandidata i bivšeg premijera Zorana Milanovića te predsjednika zagrebačkog SDP-a i bivšeg ministra Gordana Marasa.

Za kraj, citiraju samog Milanovića koji je  25. rujna 2015. kao premijer za tadašnji štrajk u školama izjavio: "Štrajk prosvjetara izazvat će revolt kod građana jer je potpuno promašen. Ova vrsta pokušaja ucjene je komična, a najviše stradaju roditelji".Milanovićev je danas rekao, komentirajući štrajk učitelja, da Vlada može priuštiti 400 milijuna kuna. Dodao je i da je pri kraju njegova premijerskog mandata država bila u teškoj situaciji, te da je tada sindikatima poručio neka se strpe jer će biti prvi na redu nakon izbora.

Marasa je, pak, danas u ime svoje stranke ponovno podržao štrajk prosvjetara, a rekao je i kako je zapanjen "bahatošću premijera Andreja Plenkovića koji bagatelizira i banalizira cijelu situaciju", referirajući se na premijerovu jučerašnju izjavu kojom je ironizirao situaciju oko štrajka rekavši da će plaće svima povećati za 100 posto.

Na pitanje kakvo je njegovo stajalište o štrajku u školama, koji je sada u tijeku, a s obzirom na to da je 2015. imao sličnu situaciju, kada je tvrdio da je štrajk prosvjetara besmislen, potencijalni predsjednički kandidat Zoran Milanović danas je novinarima rekao da se to njemu dogodilo mjesec dana prije izbora dok se premijeru to događa godinu dana prije izbora "što je velika razlika".

- To je bilo mjesec dana prije izbora 2015. godine. Iskreno govoreći, ja se uopće ne sjećam je li taj štrajk na kraju uopće održan, nisam to ni provjeravao. Sjećam se tog razgovora - rekao je između ostalog poručivši kako "ne razumije zašto Vlada, s obzirom na trogodišnji suficit, ne pristane na zahtjeve sindikata učitelja".

- Ne možete uspoređivati 2015. godinu, kada je nekoliko godina naš glavni posao bio osigurati isplatu plaća, i danas. Mi smo 2012. morali kretati od početka. Godine 2015. bili smo u trećem kvartalu rasta i tada je poruka sindikatima bila: 'Vi ste nakon izbora prvi'. Nakon izbora smo dobili premijera koji ne govori hrvatski, rekao je Milanović.

- Danas kada je naslijeđen taj suficit proračuna koji traje tri godine, ja ne znam zašto Vlada ne pristane, istaknuo je dodavši:

- To je trošak koji si Vlada može priuštiti. To je 400 milijuna kuna godišnje, ja bih to dao.

-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!