18:34 / 10.05.2018.

Autor: D.P./Hina/HRT

HDZ-ovi partneri traže hitan sastanak vladajuće koalicije

-

-

Foto: - / -

Vladu i premijera Plenkovića u četvrtak su "pritisnuli" koalicijski partneri HDZ-a tražeći hitan sastanak vladajuće koalicije.
Objavljena privatna elektronička korespondencija potpredsjednice Vlade Martine Dalić s vlasnicima brokerskih kuća, odvjetnicima i konzultantima koji su radili na "lex Agrokor" i danas je u središtu pozornosti. U javnost su danas "procurili" novi mailovi, a oporba, osim političke, traži i kaznenu odgovornost. 

Nakon objave e-pošte potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić u slučaju lex Agrokor, mediji spekuliraju o mogućnosti njezine ostavke budući da su, s time u vezi, Vladu i premijera u četvrtak "pritisnuli" koalicijski partneri HDZ-a tražeći hitan sastanak vladajuće koalicije.

"Nakon ovih mailova od jučer i danas sasvim je jasno da je neophodan hitan razgovor unutar vladajuće koalicije i sasvim je jasno da vladajuća koalicija ne može i ne treba nositi terete nečega što nisu niti trebaju biti njezini tereti", izjavio je predsjednik SDSS-a i koalicijski partner HDZ-a Milorad Pupovac u četvrtak poslijepodne.

"S druge strane, proces završetka nagodbe ne smije biti ugrožen time kako i na koji način se dolazilo do određenih zakonskih rješenja za izlazak iz krize. Ono što je pozitivno, ne smije biti dalje kontaminirano onim što je negativno", kaže Pupovac.

Furio Radin, predstavnik manjina u Hrvatskom saboru, rekao je medijima da također traži hitan sastanak koalicije zbog novih okolnosti oko Martine Dalić. Drugi koalicijski partner u Vladi, HSLS, još je oštriji pa tako njihov predsjednik Darinko Kosor za Jutarnji kaže: "Očekujem da grupa Borg bude predmet hitne istrage DORH-a!"

I u HNS-u u neslužbenim razgovorima komentiraju: "Ako su mailovi autentični, institucije moraju reagirati, a Martina Dalić se mora povući".

Martina Dalić danas nije ništa komentirala. No u razgovoru za sutrašnji Jutarnji list tvrdi da se preko nje po svaku cijenu želi srušiti nagodba. "Kod postizanja okvirne nagodbe najavili smo da će se pritisak pojačavati. I to se događa. Dva su događaja aktivirala sadašnju salvu napada: odluka o izručenju Todorića, u kojoj je sutkinja odbacila tezu o političkom progonu, te odluka Ustavnog suda koji je ne samo potvrdio ustavnost zakona, nego i istaknuo i da bi nečinjenjem nastala protuustavna situacija. Samim time smo dva koraka bliže nagodbi i za neke to očigledno znači zadnju priliku da sruše nagodbu i gurnu zemlju u ekonomski i politički kaos."

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!