11:23 / 05.02.2020.

Autor: HRT/Hina

HDZ-ovih 15 amandmana na GUP: bez njih neće dati podršku

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Za večeras sam sazvao sjednicu Predsjedništva gradskog odbora HDZ-a i sjednicu gradskog odbora, i to je tijelo koje donosi odluke ovoga tipa, rekao je predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić.
Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić u izjavi novinarima nakon sastanka predsjedništva i gradskog odbora HDZ-a kazao je da je s 10:3 glasa na sjednici odlučeno da se ide s amandmanima na izmjene GUP-a.

Na sjednici gradske organizacije HDZ-a ta je odluka potvrđena velikom većinom glasova, 41 za, 9 protiv i tri suzdržana, da se ide s 15-ak amandmana. Objasnio je da se amandmani odnose na povećanje zelenih koridora i parkova u Zagrebu, da se povećaju prostori zelenila, da se osigura gradnja crkve blaženog Alojzija Stepinca na trnjanskoj Savici i da se grade još neki sadržaji društvenih djelatnosti.

Nije točno, rekao je novinarima, da se zagrebački HDZ sjetio tih amandmana tek sada.

- Ovo je proces koji traje jedno dulje vrijeme i naši podružni predsjednici su na terenu razrađivali prijedloge amandmana. Oni su sada usklađeni, na sjednici smo ih usvojili i sutra će biti prezentirani na sjednici Gradske skupštine, rekao je Mikulić novinarima.

Dodao je da će HDZ-ovi vijećnici inzistirati da svi njihovi amandmani budu prihvaćeni.

- Neprihvaćanjem jednog od svih amandmana HDZ neće podržati prijedlog izmjena i dopuna GUP-a. Mi kao HDZ želimo se zalagati za razvoj grada, ne želimo zaustaviti gospodarski razvoj i ne želimo da nam se insinuiraju neke situacije koje apsolutno ne stoje. Prema tome, sve što smo vidjeli da je u tom prijedlogu dobro - dobro je, a ono što nije - popravit ćemo amandmanima, objasnio je.

Ako se ne usvoje amandmani koje je Gradski odbor HDZ-a podržao, opcija je da se ne podrže izmjene i dopune GUP-a, dodao je.

Nije htio izravno odgovoriti na pitanje ostaje li HDZ u koaliciji s gradonačelnikom Bandićem ako se amandmani ne usvoje.

- Tu odluku donijet će također ovo političko tijelo. Uopće ne razmišljam o varijanti da se amandmani neće usvojiti, kazao je.

Na pitanje je li s Bandićem komunicirao o amandmanima, rekao je kako svi znaju da su procedure takve da svi mogu uložiti amandmane.

- Ako smo partneri, onda je logično da ono što mi predlažemo, a u cilju je dobrobiti razvoja grada - da se usvoji, rekao je.

Na ponovljeno pitanje novinara je li s Bandićem bilo razgovora o tih 15 amandmana, budući da je u srpnju bilo govora o šest amandmana, Mikulić je odgovorio da je u srpnju bilo 11 amandmana, ali ni nisu bili uloženi jer je prijedlog izmjena GUP-a bio povučen. Kazao je da se nakon ponovljene javne rasprave došlo do toga da je sada 15-ak amandmana.

- Oni su dobri i kvalitetni i ne sumnjam da ih gradonačelnik neće prihvatiti, rekao je.

Plenković: Procedura oko GUP-a je zakonita

Premijer Andrej Plenković potvrdio je ranije danas da će se održati sastanak gradske organizacije HDZ-a te da će ondje biti riječi o zagrebačkom GUP-u.

- Ono što je nama bilo važno s nacionalne razine, a i s aspekta odluka koje su donosila nadležna ministarstva, a tu prvenstveno mislim na Ministarstvo graditeljstva, da je cijela procedura obavljena sukladno zakonu i da je GUP u skladu s višim planom. Cijela stvar je zakonita, a političku odluku će donijeti gradska organizacija, naglasio je Plenković.

- HDZ ima nekoliko amandmana na prijedlog GUP-a. Oni će sve to nakon sastanka javno reći, rekao je premijer.

Na pitanje jesu li amandmani na prijedlog GUP-a kupovanje vremena i odgoda za izglasavanje, premijer je odlučno odbacio i rekao kako su to stvari za unaprjeđenje GUP-a.

- GUP nije stvar koja se donosi preko noći, rekao je.

Novinari su ga pitali što on kao, građanin misli o GUP-u, a on je odgovorio kako ga nije pročitao i kako ima povjerenje u gradsku organizaciju HDZ-a i one koji se u njoj time bave politički i stručno.

- Bit svake vlasti je da unapređuje razvoj. Ako ovaj dokument unapređuje razvoj, onda je to korisno, rekao je.

Prijepodne je održan uži kabinet Vlade, a tamo su došli i predsjednik gradske Skupštine Drago Prgomet te predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić. On je kazao da će odluku o davanju ili nedavanju podrške zagrebačkom GUP-u, koja je političke prirode, donijeti tijela gradske organizacije HDZ-a na večerašnjem sastanku.

- Ovo je politička odluka. Večeras sam sazvao sjednicu Predsjedništva gradskog odbora HDZ-a i sjednicu gradskog odbora, i to je tijelo koje donosi odluke ovoga tipa, rekao je Mikulić.

Ustvrdio je da njegova zadaća slušati volju većine u svojoj stranci, no nije želio iznijeti vlastiti stav o GUP-u.

- Ja nisam u prilici postavljati ultimatum, ali kao predsjednik Skupštine i kao član HDZ-a tražim da HDZ vrlo jasno donese stav vezano uz GUP, da ga jednostavno više ne pimplamo jer to nije korektno ni prema građanima, stranci i koalicijskom partneru, ocijenio je predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Drago Prgomet.

Vjeruje da će danas Gradski odbor definirati stav prema GUP-u te ga sutra iznijeti na sjednici Skupštine. 

- Kakav god on bio od strane Gradskog odbora, mi koji smo u Skupštini ćemo ga prihvatiti i provesti, poručio je Prgomet.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!