13:39 / 05.12.2019.

Autor: T.D./Hina

HDZ pozdravio Bandićevu odluku da se o GUP-u raspravlja u veljači

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL/Ilustracija

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL/Ilustracija

Foto: - / PIXSELL

Zelena akcija, Pravo na grad i Udruga građana Siget najavile su za ponedjeljak prosvjed ispred zagrebačke Gradske skupštine zbog manipulacija u proceduri te opasnog sadržaja Generalnog urbanističkog plana.
Klub gradskih zastupnika HDZ-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini pozdravio je u četvrtak odluku gradonačelnika Milana Bandića da se o izmjenama i dopunama GUP-a raspravlja na skupštinskoj sjednici početkom veljače, umjesto na predstojećoj sjednici 9. prosinca.

- Pozdravljam odluku gradonačelnika da točku o GUP-u odgodi te je stavi na dnevni red sljedeće sjednice Gradske skupštine koja će se održati u redovnoj proceduri u veljači jer se time dodatno omogućuju konzultacije sa stručnom javnošću i javne rasprave. Zbog aktualnosti teme svakako mislimo da je to dobar potez, rekao  je na konferenciji za novinare novoizabrani predsjednik Kluba gradskih zastupnika HDZ-a Kazimir Ilijaš.Na pitanje jesu li u HDZ-u možda nekako uvjetovali ili pritisnuli gradonačelnika Bandića da odgodi GUP, Ilijaš je rekao kako misli da je odluka koju je donio gradonačelnik isključivo njegova i da je na "dobrobit kompletne priče oko GUP-a vezano uz stručno savjetovanje i javnu raspravu".

Ilijaš je na pitanje podržava li Klub HDZ-a prosvjednike protiv poskupljenja odvoza otpada rekao da se jedna od točaka predstojeće sjednice Gradske skupštine odnosi i na to pitanje. Najavio je da će se u Klubu HDZ-a svakako očitovati na tu temu i na pojedine izjave oporbenih zastupnika.

- A to pričekajte do same Gradske skupštine na koji način ćemo obrazložiti, rekao je novinarima.

Amandmani su obuhvatili i zdravstvo - Dom zdravlja u Odri, Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku, ali i sedam i pol milijuna kuna za vatrogasno vozilo.
Gradski zastupnik HDZ-a Davor Filipović rekao je da je osnovni proračun Grada Zagreba bez proračunskih korisnika za 2020. planiran u iznosu od osam milijardi 410 milijuna kuna te da je on, kada se usporedi s planom za 2019., za 220 milijuna kuna veći.

Istaknuo je da dijelovi prihodovne strane proračuna imaju utemeljenje "u dobrom radu Vlade u prošlim godinama, a to se prije svega vidi kada se pogleda koliki je iznos planiran na prihode od poreza na dohodak i prihode od prireza porezu na dohodak".

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Drago Prgomet rekao je kako se može očekivati da će predstojeća sjednica Gradske skupštine koja počinje 9. prosinca trajati dva dana, a sljedeća će biti početkom veljače na kojoj bi uz ostale točke trebao biti i GUP.

Udruge pozvale na prosvjed protiv zagrebačkog GUP-a

Zelena akcija, Pravo na grad i Udruga građana Siget najavile su za ponedjeljak prosvjed ispred zagrebačke Gradske skupštine zbog, kako kažu, manipulacija u proceduri te opasnog sadržaja Generalnog urbanističkog plana (GUP), zbog čega se zalažu za izradu novog i pravednijeg dokumenta.

- Bez obzira što je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić povukao GUP s dnevnog reda sjednice zagrebačke Gradske skupštine, pozivamo ljude na prosvjed u ponedjeljak u 8.15 sati ispred Gradske skupštine, rekao je u četvrtak Bernard Ivčić iz Zelene akcije na konferenciji za novinare.

Smatra da naziv prosvjeda "Nama smeće, a njima Manhattan?! Dosta je! sažima cijelu Bandićevu politiku. "Dok se građani guše u smeću i dok im poskupljuje trošak odvoza otpada, za neke druge rezervira posebne i najvrednije prostore na kojima želi graditi nebodere i stanove, hotele i slično, upozorio je.

Gradonačelnikovo povlačenje GUP-a iz hitne procedure ocijenio je njegovim taktičkim uzmakom jer su u vladajućoj koaliciji, smatra, procijenili da im pred predsjedničke izbore guranje ovako štetnog GUP-a može donijeti političku štetu. Najavio je da će udruge i u veljači iduće godine, kada GUP bude na dnevnom redu Skupštine, organizirati novi prosvjed.

Ivčić je istaknuo kako je cijeli proces donošenja GUP-a obilježen "tolikom količinom muljaža da je potrebno cijeli proces zaustaviti, te početi s izradom novog i i pravednijeg dokumenta koji će definirati razvojnu budućnost grada".

Iva Marčetić iz Prava na grad smatra kako je GUP prepun interesa ulagača koji su u suprotnosti s razvojem grada i interesima Zagrepčana. Njime se, poručila je, omogućuje izgradnja novih javnih garaža u gradskom središtu, čime bi se u prometno zagušene ulice doveli dodatni automobili, dok se na golf- igralištu u Blatu omogućuje veća gradnja od propisane.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!