HDZ Split: U tijeku su razgovori o povezivanju Splita na Mediteranski koridor

22.08.2023.

23:04

Autor: T.V./HRT/Hina

Potpredsjednik splitskog ogranka HDZ-a Ivica Budimir

Potpredsjednik splitskog ogranka HDZ-a Ivica Budimir

Foto: Ivana Ivanovic / PIXSELL

Potpredsjednik splitskog ogranka HDZ-a Ivica Budimir odgovorio je u utorak SDP-ovom Siniši Hajdašu Dončiću da Hrvatska nikad nije odustala od povezivanja Splita na Mediteranski prometni koridor te da su Split i Dalmacija visoko na razini prioriteta aktualne Vlade.

- Hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu 'izborili' su da prijedlog po kojem je Hrvatska uključena u čak četiri koridora (pa i Mediteranski) bude u postupku trijaloga između Europskog parlamenta, Europske komisije i Vijeća EU. Taj postupak nije završen, ali smo na dobrom putu da i taj važan cilj ostvarimo, napisao je Budimir u objavi na Facebooku.

Time je odgovorio saborskom zastupniku SDP-a bivšem ministru prometa Siniši Hajdašu Dončiću koji je jutros pozvao Vladu i aktualnog ministra Olega Butkovića da se na sjednici Vijeća Europske unije zauzmu za uključivanje Dalmacije na osnovni Mediteranski koridor kako bi prestala biti prometno slijepo crijevo Europske unije.

- Tu prije svega mislim na željeznicu, a isto tako i na najveće dalmatinske luke, prije svega Split i Zadar. Ako se sada Dalmacija, a isto tako Rijeka i Istra spoje na osnovne europske koridore, mogli bi do 2040. godine dobiti najmodernije luke i modernu dvotračnu elektrificiranu željeznicu", izjavio je Hajdaš Dončić na konferenciji za medije.

Pritom je istaknuo da strateški značaj Jadrana rate zbog ruske blokade Crnog mora. S druge strane, Budimir ističe da su Dončićeve izjave "gomila poluinformacija".

- Ova Vlada je kroz brojne strateške, prometne i infrastrukturne projekte pokazala kako su Dalmacija i Split visoko na razini prioriteta. Siniša Hajdaš Dončić kad je i mogao nije uradio ništa, ni za Split, ni za Dalmaciju, ocijenio je Budimir.

Osim toga, potpredsjednik gradskog HDZ-a napomenuo je da bi SDP-ovci bili bolje upoznati s onime što govore kad bi razgovarali s hrvatskim eurozastupnicima, a splitskom ogranku iste stranke prigovorio je da "nisu ostvarili gotovo ništa za građane, u ovih pola mandata držanja ljestvi vlasti Ivice Puljka".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!