Habijan: Ikić Baniček se ponaša kao Milanović

14:33 / 07.07.2021.

Autor: M.M./Hina/HRT

Saborski zastupnik HDZ-a Damir Habijan

Saborski zastupnik HDZ-a Damir Habijan

Foto: Davorin Visnjic / Pixsell

Saborski zastupnik HDZ-a Damir Habijan ustvrdio je da je ponašanje gradonačelnice Siska Ikić Baniček opasan i ozbiljan presedan te je u njenim izjavama pronašao poveznicu s predsjednikom Milanovićem koji je tvrdio da s tajnim izvidima predsjednik i premijer moraju biti upoznati.

- Izjava gradonačelnice Siska SDP-ove Kristine Ikić Baniček koja izravno poziva na nepostupanje temeljem sudske odluke opasan je i ozbiljan presedan. Odbila je predati traženu dokumentaciju Županijskom sudu u Zagrebu, izjavivši da je riječ o HDZ-ovom pravosuđu i da ona ne poštuje HDZ-ov sud. To je primjer bez presedana u 30 godina hrvatske demokracije i nešto neviđeno u hrvatskom pravosuđu, rekao je Habijan na konferenciji za novinare u Saboru.

Pojasnio je da joj, osim novčane, prijeti i zatvorska kazna zbog nepostupanja po nalogu DORH-a, a kazna prijeti i pravnoj osobi, odnosno, Gradu Sisku pa se pita je li gradonačelnica zbog svojih interesa spremna ugroziti i određena novčana sredstva koja će morati platiti porezni obveznici.

Habijan je u izjavama Ikić Baniček istaknuo poveznicu s bivšim premijerom, a danas predsjednikom Zoranom Milanovićem. Naime, kazao je da je ona pitala DORH koje kazneno djelo je u pitanju i protiv koga se vode izvidi, a i Milanović je, napominje, tvrdio da s izvidima i predistražnim radnjama, koje su tajne, mogu i moraju biti upoznati premijer, predsjednik i ministar unutarnjih poslova, To nije točno i protivno je Zakonu o kaznenom postupku, istaknuo je Habijan.

- Svi oni koji govore o HDZ-ovom pravosuđu, počevši od predsjednika države, sada dolaze na čistac jer je slučaj gradonačelnice Ikić Baniček samo zadnji u nizu slučajeva gdje teza o HDZ-ovom pravosuđu definitivno pada u vodu. Imamo primjer i saborske zastupnice SDP-a Marine Opačak Bilić, koja je bila najizdašnija donatorica Milanovićeve kampanje, a koja je prodavala strojeve u svojoj firmi za vrijeme kada je to trgovačko društvo već bilo u blokadi, naveo je afere SDP-ovaca.

Podsjetio i na slučaj ustavnog suca Andreja Abramovića, "čije nas je nedolično i vulgarno ponašanje prilično šokiralo", koji, ističe, dokazi iz kvote SDP-a, a spomenuo je i slučaj uvale Vruje u kojoj Stipe Latković, još jedan prijatelj i poslovni partner predsjednika Milanovića, već godinama nezakonito gradi zbog čega građani opravdano protestiraju.

- Ovo je pokazatelj da u SDP-u postoje dvostruka mjerila jer, s jedne strane, puna su im usta borbe protiv korupcije i borba za reformu pravosuđa, a kada ta borba dolazi pred njihova vrata, onda očito za njih vrijede neka druga mjerila. HDZ se tome oštro protivi i očekuje da institucije odrade svoj posao do kraja i da gradonačelnica Siska ne pokušava opstruirati poslove pravosuđa, što je do sada neviđena praksa, zaključio je Habijan.

HDZ: Uskok pretresa gradsku upravu Siska, Ikić Baniček odbija dati dokumentaciju

Ranije danas Klub vijećnika HDZ-a, HSLS-a i HKS-a sisačkoga Gradskog vijeća izvijestio je da je prošlog tjedna sisačku gradsku upravu pretresao USKOK, a gradonačelnica Ikić Baniček novčano kažnjena jer je odbila predati traženu dokumentaciju.

U današnjem priopćenju klub vijećnika s HDZ-om na čelu ističe da sisačka gradonačelnica iza sebe ima nekoliko prijava, a najveća poznata afera je Kopa beach, gdje se zauzela da posao demontiranja pruge vrijedne 10 milijuna kuna dobije baš udruga koja se tek osnovala, a čelni ljudi bili su njezini bliski suradnici. Nije poznata ni sudbina novca ni pruge, stoji u priopćenju.

Kako se tvrdi, nepoznanica je i utrošak 50 milijuna kuna kredita za infrastrukturne projekte te slučaj Ledene dvorane Zibel, koja je ugovarana po sistemu ključ u ruke.

S dodatnim poslovima, cijena dvorane je porasla za 10 milijuna kuna, pa je moguće da se njezina konačna cijena popela i do 60 milijuna, stoji u priopćenju.

Kao sporni projekti navode se i energetska učinkovitost javne rasvjete grada Siska u vrijednosti od 28 milijuna kuna s PDV-om, popločavanje Ulice Stjepana i Antuna Radića, građevinski zahvati na Športsko-rekreacijskom centru Sisak i dr.

Klub vijećnika postavlja pitanje zašto gradonačelnica Kristina Ikić Baniček opstruira rad hrvatskog pravosuđa i ne dopušta uvid u službenu dokumentaciju.

Budući da sisačka gradonačelnica Uskoku nije predala traženu dokumentaciju, Županijski sud u Zagrebu donio je presudu da kao odgovorna osoba plati kaznu od 10.000 kuna, a ako i nakon toga ne postupi po zahtjevu i ne preda dokumentaciju, može se kazniti zatvorom do izvršenja, ističe u priopćenju oporbeni klub gradskih vijećnika.

- To nije prvi slučaj da SDP-ova gradonačelnica ne poštuje sudske odluke, sjetimo se pravomoćne presude u slučaju sisačkoga hokejskog kluba Siscia i djece koja su prosvjedom tražila svoja prava, a koja im je sisačka gradska vlast uskratila. Sve afere i sumnje u kriminal sisačke gradske vlasti tijekom dugog osmogodišnjeg mandata dovele su pred zid sisačku političarku jer je u velikoj opasnosti i upitan njezin tek započeti novi četverogodišnji mandat, ocjenjuje klub vijećnika HDZ-a, HSLS-a i HKS-a.

- Sisačka javnost predugo čeka rasplet ove situacije. Što skriva ona koja neprestano prstom ukazuje na druge, a svoje dokumente drži pod ključem? Čega se boji Kristina Ikić Baniček? stoji na kraju priopćenja koje je potpisao predsjednik kluba vijećnika Tomislav Kralj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!