HDZ: Zakon za dobrobit OPG-ova; Oporba: U EU-u nema takvog zakona

16.11.2022.

20:44

Autor: Hina/HRT/D.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

HDZ-ovi zastupnici u Saboru hvalili su izmjene Zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu (OPG), ističući da će donijeti dobrobit OPG-ovima i unijeti više reda, a oporba pak tvrdi da ni jedna članica EU-a nema takav zakon i da se OPG-ovima nameću nova opterećenja.

SDP zakon smatra nepotrebnim, njime se OPG-ovima nameću nova administrativna i financijska opterećenja, kaže Martina Vlašić Iljkić (SDP), upozoravajući na izumiranje hrvatskih sela.


U 192 sela nema ni jednog stanovnika, a na pragu potpunog izumiranja je 541 selo, umjesto da radi na revitalizaciji sela, Ministarstvo poljoprivrede predlaže nove zakone koji ubrzavaju njihov napuštanje, a jedan od takvih je i Zakon o OPG-ima, tvrdi.


Ružica Vukovac (Za pravednu Hrvatsku) kaže da na razini EU-a ne postoji zakon o OPG-u, da našoj poljoprivredi ne treba još više regulative, nego stvarna potpora.


Na tom je tragu i razmišljanje Željka Lenarta (HSS) koji upozorava da su u posljednje vrijeme višestruko poskupjeli i zemljište i strojevi i repro materijal, a smanjila se zarada poljoprivrednika.  


Temelj OPG-a trebala bi biti obitelj, no promašili smo s raspodjelom poljoprivrednog zemljišta i OPG-ove doveli u nerealnu utakmicu, kaže Nikša Vukas (SDP), držeći da OPG-ove i njihovu proizvodnju treba nasloniti na turizam i hotele.


Hrvatsku treba brendirati kao zelenu oazu, zemlju kvalitetne hrane i vrhunskog turizma, kaže Marin Miletić (Most) držeći da je to moguće sa 170 tisuća OPG-ova, koliko ih Hrvatska ima.


HDZ: Dobrobit i uvođenje reda


Iz HDZ-a poručuju da će predložene izmjene Zakona o OPG-u, kojima se omogućuje njihovo jednostavnije osnivanje, propisuju uvjeti za prodaju putem web shopa i za dopunske djelatnosti, donijeti dobrobit OPG-ovima i unijeti više reda.


OPG-ovi nas hrane, pa moramo imati dobre zakone koji će ih štititi, naglašava Dražen Srpak (HDZ).


OPG-ovi su temelj proizvodnje, očuvanja ruralnih prostora, kaže Marijana Petir (NZ) i navodi da 70 posto poljoprivrednika obrađuje manje od 5 hektara zemlje, a nositelji su uglavnom stariji.


Da su OPG-ovi strateški važni, vidjelo se u pandemiji covida, kaže Ljubica Maksimčuk (HDZ) i ističe važnost mladih poljoprivrednika.


Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Zdravko Tušek kaže da se o njima posebno brine i da Hrvatska prednjači po pitanju mladih poljoprivrednika, čiji broj kontinuirao raste.


Na pitanje Ante Bačića (HDZ) naveo je da je svega nekoliko desetaka OPG-ova koje su osnovali strani državljani. Stranci, u pravilu, mogu osnivati trgovačka društva, naglasio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!