Obavještavaju se građani o mogućem vodenom valu

27.06.2022.

14:13

Autor: V.K./HRT/Hina

HE Lešće

HE Lešće

Foto: Kristina Stedul Fabac / Pixsell

HE Lešće se posebnim režimom rada i drugim mjerama prilagodila kupališnoj sezoni na rijeci Dobri, o čemu su obaviještene općine Netretić, Generalski Stol i Bosiljevo, a o mogućem vodenom valu s akumulacije podaci se mogu dobiti na domeni hep.hr i u medijima, priopćio je u ponedjeljak Centar 112.

Centar 112 Karlovačke županije najavio je u ponedjeljak da će do 15. rujna redovito obavještavati građane preko medija o režimu rada Hidroelektrane Lešće, zbog što sigurnijeg korištenja rijeke Donje Dobre.

Od 1. lipnja do 15. rujna elektrana radi u ljetnom režimu, s pola svojeg kapaciteta, prilagođeno kupačima, veslačima, ribičima i izletnicima koji borave na području nizvodno od hidroelektrane. To znači da je u pogonu jedan glavni agregat (60 m3/s) u večernjim satima. Time se vodni val Donjom Dobrom do ušća u Kupu spušta tijekom noći. Izuzetak se može dogodoti za vrijeme ekstremne količine oborina i toliko velikog dotoka vode da bi se bez puštanja vodnog vala nizvodno ugrozio elektroenergetski sustav.

Informacije o ljetnom režimu rada HE Lešće i o protoku vode za po 12 sati unaprijed dostupne su na https://lesce.hep.hr/novosti, a uz rijeku Dobru su i znakovi upozorenja s QR kodom uz ćije se učitanje prikazuje protok vode u idućih 12 sati na sedam lokacija. Aplikaciju su razvili HEP Proizvodnja d.o.o., GHE Gojak, HEP d.d., Sektor za informacijsko-komunikacijske tehnologije i HEP Trgovina d.o.o.

HEP je uspostavio sustav informiranja građana o vremenu puštanja vode niz Dobru otvaranjem brane na akumulacijskom jezeru nakon što lokalno stanovništvo i vikendaši već nekoliko godina povremeno prosvjeduju zbog opasnosti koje nosi ispuštanje vode, posebno zbog nemilog događaja u lani u kolovozu, kada je neočekivani vodni val s brane ugrozio život jedne kupačice.

Za zatvaranje elektrane ili barem za zabranu rada elektrane ljeti, zalagale su se osim građana i stranke Most i Možemo.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!