HE Plat: Rukavina i Starman ne osjećaju se krivima

11.06.2019.

15:31

Autor: V.K./Hina

default error photo
Odvjetnik Krešimir Škarica izjavio je u utorak u Dubrovniku da je njegov branjenik, član Uprave HEP-a Nikola Rukavina osumnjičen u slučaju Hidroelektrane Plat, aktivno iznosio obranu u DORH-u. Ne osjeća se odgovornim.
Odvjetnik Krešimir Škarica izjavio je u utorak u Dubrovniku da je njegov branjenik, član Uprave HEP-a Nikola Rukavina osumnjičen u slučaju Hidroelektrane Plat, aktivno iznosio obranu u DORH-u dodajući da se Rukavina, kojem je žao što se tragedija dogodila, ne osjeća odgovornim.


Krešimir Škarica je naglasio kako Nikola Rukavina nema ni objektivne ni stvarne veze s inkriminacijom za koju ga se tereti. "Teret dokaza je na Državnom odvjetništvu. Mi tek sad nakon iskaza možemo izvršiti uvid u spis, vidjeti koji su DORH-ovi dokazi izvedeni, kakva je kvaliteta rekonstrukcije i vještačenja. Na tome ćemo temeljiti obranu, najavio je Škarica.

Istaknuo je da se Rukavina očitovao na sve okolnosti za koje ga terete, ali se nije mogao detaljnije očitovati o sadržaju samog kaznenog postupka, iako je, kako kaže, policija navode iz kaznene prijave "pustila u medije". "Time je stvoren negativan dojam i slika o mom branjeniku. Razumijem ogorčenje i građana i obitelji stradalih, ali u ovom trenutku nema ni objektivne, ni građanske, ni kaznenopravne odgovornosti mog branjenika, istaknuo je Škarica.

Podsjetio je da je Rukavina jedan od rijetkih koji je bio na sprovodu stradalih djelatnika te pomogao da se obitelji stradalih primarno obešteti.

Istaknuo je i da je pojam odgovorne osobe vrlo relativan. "To je osoba koja provodi sve mjere kontrole i nadzora te na jedan način sprečava katastrofe koje se nažalost mogu dogoditi, ali se nikad ne mogu sa sigurnošću predvidjeti. U cijelom lancu odlučivanja i postupanja u HEP-u on je bio samo jedna od karika. Ni prva ni zadnja, smatra Škarica.

Starman se isto ne osjeća krivim Osumnjičeni bivši šef HEP Proizvodnje Željko Starman također je aktivno u utorak popodne iznosio obranu te je rekao da se ne osjeća krivim.

Starmanov odvjetnik Gordan Preglej naglasio je kako je riječ o velikoj ljudskoj tragediji, prije svega za obitelji poginulih djelatnika, ali i istaknuo da Starman kao 63-godišnjak nikad nije bio u sukobu sa zakonom.

- Nikad se protiv njega nije vodio nikakav postupak i naravno da mu izuzetno teško pada svaka situacija koja ima veze s kršenjem zakona, a posebno kad je riječ o djelatnicima njegove tvrtke. Izuzetno mu je teško, ali ne smatra se krivim za to što se dogodilo, rekao je Preglej.

Odgovarajući na novinarski upit tko je odgovoran za tragediju, Preglej je objasnio kako je HEP Proizvodnja izuzetno velika jedinica s dvije tisuće zaposlenika, a lanac u pripremi ugovora izuzetno dug s jako puno uključenih osoba.

Nakon iznesenih obrana osumnjičenih Nikole Rukavine i Željka Starmana, državni odvjetnik će, kako se neslužbeno doznaje, zatražiti jednomjesečni istražni zatvor za obojicu. O tome bi u srijedu trebao odlučivati sudac istrage Županijskog suda.

U požaru koji je 10. siječnja buknuo u HE Plat nestala su tri radnika koji su nakon opsežne potrage pronađeni mrtvi.

Zbog nesreće je ukupno osumnjičeno osmero hrvatskih državljana za teška kaznena djela protiv opće sigurnosti te za kaznena djela opasnog izvođenja građevinskih radova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!