Hedonistički vodič kroz Istru

03.08.2022.

07:00

Autor: Jasminka Kalčić/Regionalni dnevnik/HRT

Hedonistički vodič kroz Istru

Hedonistički vodič kroz Istru

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Bale su dobile prvi gastronomsko-turistički kompas. U knjizi Nevenke Mikac to je sve popularnije mjesto za život opisano uz pravu hedonističku šetnju.

Bale, mjesto koje je smješteno na raskrižju prometnice koja povezuje dva puno veća i poznatija grada u Istri, Pulu i Rovinj, dobilo je svoj hedonistički vodič. Zasluženo. Jer, unazad 20 tak godina Bale su se iz neprepoznatljivog sela preobrazilo u odredište itekako poželjno za život i uživanje.

- Bale su nekad bile selo, zaostalo, tmurno, kuće sive, bez asfalta, kao da ste došli u srednji vijek. Danas kad vi dođete u Bale, to je priča o uspjehu i Balama u Istri i Hrvatskoj, a u knjizi smo ukoričili sve najljepše iz Bala, hedonizam, govori Zvonimir Despot, izdavač.

No, nije to došlo tek tako, učinjeno je promišljeno i nadahnutom idejom da Bale mogu biti bolje no što jesu.

- Vidimo po ponudi koju imamo, od hotela, stancija, dignuto je na puno viši nivo, ima puno ljudi koji traže dobru kuhinju, dobru kapljicu i to je na tragu tome, otkriva Edi Pastrovicchio, načelnik općine Bale.

Na tragu baljanskih ljepota jest i knjiga autorice Nevenke Mikac koja se u Bale zaljubila na prvi pogled, prije više desetljeća.

- Kad sam došla u Bale, osjetila sam čudesnu energiju, koja me nije prevarila, tu sam upoznala toliko dobrih ljudi, otkrivala njihovu strast, to ima samo Istra, kaže Nevenka Mikac.

Knjiga jest prepuna recepata, no nipošto nije samo kuharica.

- To je splet eseja, neki zbir iskustava koje sam ja upijala, koji su me formirali i kao novinara i PR-ovca i osobu, jedino što mogu, mogu vas pozvati za dođete u Istru, tko jednom dođe u Istru i Bale, ostane cijeli život. Ja sam došla slučajno nešto pojesti i popiti a ostala sam 40 godina tu, u ovome prekrasnom gradiću, dodaje Mikac.

Priča o Balama, na 150 stranica, osim na hrvatskome, može se pročitati i na engleskom, talijanskom i njemačkom jeziku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!