Helikopterom Black Hawk prvi put prevezen transplantacijski organ

23.03.2023.

16:40

Autor: P.F./Hina/HRT

Helikopter Black Hawk UH-60M

Helikopter Black Hawk UH-60M

Foto: Jurica Galoic / PIXSELL

Helikopterom UH-60M Black Hawk 194. eskadrile višenamjenskih helikoptera 91. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvršen je hitni zračni medicinski prijevoz transplantacijskog tima od četiri člana i transplantacijskog organa (srce) na relaciji Zagreb – Split – Zagreb.

Ova plemenita i velika zadaća potvrda je sjajne suradnje medicinskih timova i pripadnika Hrvatske vojske, poručio je ministar obrane Mario Banožić, stoji u priopćenju MORH-a.

Na poziv transplantacijskog koordinatora Ministarstva zdravstva, tročlana posada helikoptera UH-60M Black Hawk obavila je prijevoz transplantacijskog tima s polijetanjem u jutarnjim satima iz vojarne "Pukovnik Marko Živković" u Velikoj Gorici s kirurškom opremom na helidrom KBC Split "Firule".

Nakon uspješne medicinske operacije, odnosno eksplantacije transplantacijskog organa, transplantacijski tim je zajedno sa srcem za transplantaciju, poletio s helidroma "Firule" te je uspješno sletio u vojarnu "Pukovnik Marko Živković" u Velikoj Gorici.

Vozilom za prijevoz transplantacijskih organa prebačen je u KBC Rebro u Zagrebu.

Ministar obrane Mario Banožić kazao je kako je prijevoz organa za transplantaciju jedan od iznimno važnih oblika pomoći Hrvatske vojske civilnom stanovništvu te potpore zdravstvenom sustavu.

- Iznimno mi je drago što se helikopterima Black Hawk, koji predstavljaju značajan iskorak u modernizaciji sposobnosti Hrvatske vojske, izvršila ovakva jedna plemenita i velika zadaća. Zahvaljujem pilotima i tehničarima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji su bili zaslužni za uspješan prijevoz transplantacijskog organa iz Splita u Zagreb, rekao je ministar Banožić.

Na kraju, ministar obrane poručio je kako je ovo još jedna potvrda sjajne suradnje medicinskih timova i Hrvatske vojske, stoji u priopćenju MORH-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!