14:13 / 29.11.2018.

Autor: I.H./Hina

HEP mora predati podatake o isplatama odvjetnicima i javnim bilježnicima

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

"S obzirom da je Republika Hrvatska jedini dioničar HEP-a, HEP je obvezan obavljati svoju djelatnost odgovorno, učinkovito i transparentno u odnosu prema vlasniku", stoji u rješenju suda.
Visoki upravni sud odbio je tužbu Hrvatske elektroprivrede (HEP) te je potvrdio rješenje bivše Povjerenice za informiranje Anamarije Muse kojim se HEP-u nalaže da preda informacije o isplatama odvjetnicima i javnim bilježnicima koje su poduzeća unutar HEP grupe angažirala od početka 2012. do kraja 2016.

Potvrđenim rješenjem odobreno je zagrebačkom poduzetniku Hrvoju Šimiću, između ostaloga, uvid u preslik tablica o isplatama odvjetnicima i javnim bilježnicima HEP-a Toplinarstvo, HEP-a Operator distribucijskog sustava i HEP-a Upravljanje imovinom od 2012. do 2016. i to u "ukupnim i najvećim iznosima isplaćenih pojedinim odvjetnicima i bilježnicima".

Kako se isticalo u potvrđenom rješenju, kojim se odobrio zahtjev za predaju zatraženih informacija, država je jedini vlasnik HEP-a te proizlazi da se radi o vlasništvu svih građana.

"S obzirom da je Republika Hrvatska jedini dioničar HEP-a, HEP je obvezan obavljati svoju djelatnost odgovorno, učinkovito i transparentno u odnosu prema vlasniku, a podredno i prema građanima Hrvatske. Dakle, u konkretnom slučaju zatražene informacije predstavljalju informacije o raspolaganju javnim sredstvima", ističe se u rješenju u kojom se dodaje da u ovom slučaju nije trebalo ni provoditi test razmjernosti i javnog interesa.

S druge strane, u HEP-u su isticali da zatražene informacije ne predstavljaju informacije od javnog značaja te da njihovo otkrivanje može prouzročiti gospodarsku štetu.

No, kako ističe u presudi Visokog upravnog suda, nakon ocjene dokumentacije kao i razloga navedenih u rješenju bivše povjerenice Muse, u konkretnom slučaju nije riječ o podacima HEP koji bi bili poslovna tajna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!