08:08 / 22.04.2020.

Autor: M.M./Dobro jutro Hrvatska/HRT

Herak: Bit seizmologije je da iskoristimo potrese i naučimo kakav nam je neprijatelj

-

-

Foto: - / -

Točno je mjesec dana od potresa koji je pogodio Zagreb. U emisiji Dobro jutro, Hrvatska gostovao je seizmolog Marijan Herak.
Točno je mjesec dana od potresa koji je pogodio Zagreb. U emisiji Dobro jutro, Hrvatska gostovao je seizmolog Marijan Herak.

Rekao je da sada točno znaju na kojem rasjedu se dogodio potres, njegovu magnitudu te da je nakon njega bilo više od 1.000 naknadnih potresa, od kojih je, kako je rekao, velika većina bila vrlo slaba. 

Istaknuo je da su potresi fraktalne pojave, što znači da su nepredvidivi.

- Žao mi je da svi očekuju od nas da im kažemo kada će biti potres, ali mi se trudimo da kažemo da to nije bit seizmologije. Bit seizmologije je da iskoristimo potrese i upoznamo Zemlju na kojoj živimo i da naučimo kakav nam je neprijatelj. Nije bit da mi kažemo da će za tri dana biti potres pa pobjegnite iz kuće, bit je da sagradimo kuće koje vas neće ubiti pri potresu, rekao je seizmolog, te dodao:

- Naša zadaća je da upozorimo graditelje, arhitekte, dizajnere i urbane planere kakva ih točno opasnost očekuje i kakve će biti seizmičke sila kad se potres dogodi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!