Herceg Bulić: Dubrovačko područje seizmički aktivno, možemo očekivati vrlo snažne potrese

03.05.2022.

10:47

Autor: K.D./Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Ivana Herceg Bulić

Ivana Herceg Bulić

Foto: Grgo Jelavic/Dobro jutro, Hrvatska / Pixsell/HRT

Jug Hrvatske i grad Dubrovnik među seizmički su najaktivnijim područjima u ovom dijelu Europe – svakih tridesetak godina dogodi se jedan veći ili veliki potres. Stoga nije slučajno da je danas u Dubrovniku počeo znanstveno-stručni skup „Seizmička i klimatska ugroženost dubrovačkog područja". Izv. prof. dr. sc. Ivana Herceg Bulić kaže da su obje teme velika prijetnja, kako drugim gradovima, tako i Dubrovniku.

- Globalno zatopljenje i klimatske promjene zauzimaju mnogo medijskog prostora i svi smo svjesni da su ovdje i da se moramo na njih pripremiti. Seizmička aktivnost je nešto na što nemamo utjecaja i s čim živimo od davnina i vjerujem da su stanovnici dubrovačkog područja vrlo dobro svjesni aktivnosti koja se događa ispod zemlje. Seizmičke aktivnosti mogu izazvati potrese i donijeti velike materijalne štete, a i odnijeti ljudske živote, moramo se na njih pripremiti. Istraživanja nam omogućavaju da se bolje pripremimo i upoznamo te prirodne prijetnje koje mogu ugroziti naše živote i našu imovinu. Upravo zbog toga smo organizirali ovaj skup kako bismo ukazali na sva naša istraživanja koja će nam omogućiti da donekle umanjimo te prijetnje i njihove posljedice, kazala je Herceg Bulić u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska".

Ističe kako su klimatske promjene opasnost za Hrvatsku, pa tako i za Dubrovnik, koji je važno kulturno i turističko središte Hrvatske.

- Upravo zbog toga zatopljenje može uvelike otežati život građanima i turistima koji ga posjećuju. Zatopljenje i povećano zagađenje mora može značajno ugroziti ekosustave koji u njemu obitavaju. Procesi u atmosferi mogu nanijeti veliku štetu prirodnim usjevima, a isto tako i građevinama, objašnjava.

Što se tiče seizmičke aktivnosti na području Dubrovnika, istraživanja pokazuju kako je ono iznimno seizmološki aktivno.

- Upravo je zbog toga ovo područje ugroženo i znamo da možemo očekivati vrlo snažne potrese. Nažalost, potrese ne možemo predvidjeti i spriječiti, ali se možemo pripremiti na njih na način da poslušamo seizmologe i ponašamo se shodno rezultatima njihovih istraživanja. Važno je da učvrstimo i gradimo kuće koje su seizmološki otporne, da se naprave građevinski zahvati kojima se mogu učvrstiti spomenici kulturne baštine i da što više smanjimo materijalne štete i zaštitimo ljudske živote.

Što mogu učiniti lokalna vlast i lokalno stanovništvo kako bi se zaštitili od ovakvih događaja u budućnosti?

- Treba voditi računa da se što manje zagađuje okoliš. Treba spriječiti masovnu gradnju koja uništava našu obalu i pridonosi onečišćenju mora. Treba podizati svijest građana da prepoznaju koja su važna pitanja koja će oni postaviti svojoj vlasti, na koji način se može zbrinuti okoliš u kojem žive. Građani pridonose i vlastitim ponašanjem, ali važno je i da inzistiramo da nam se ponude znanstveno utemeljena rješenja i preporuke koje će omogućiti da što manje utječemo na okoliš i prilagodimo se klimatskim promjenama koje možemo očekivati. Tu trebamo poslušati struku i one koji se time bave, napominje.

Dodaje kako Hrvatska sudjeluje u brojnim međunarodnim dogovorima vezanim uz zaštitu okoliša.

- Vjerujem da Hrvatska ima dobre propise i zakone, i treba ih sustavno provoditi.

Na skupu će biti predstavljeno nekoliko znanstveno-istraživačkih projekata.

- Imamo jedan klimatološki i dva seizmološka projekta koji su usmjereni upravo na dubrovačko područje. Zbog toga smo i organizirali ovaj skup u Dubrovniku, gdje smo pozvali sve predstavnike gradske i županijske vlasti da poslušaju što smo otkrili u istraživanjima, kaže Herceg Bulić te dodaje kako će se održati i predavanja za mlade kojima će ih pokušati zainteresirati za teme kojima se bave.

- Mladima treba ukazati da je znanost zanimljiva i da je bavljenje ovakvim istraživanjima važno ne samo za našu budućnost, nego može biti vrlo zabavno i motivirajuće. Organiziramo različite radionice i predavanja po školama, a postoje i brojne manifestacije kojima privlačimo mlade da dođu upoznati znanstvenike i vidjeti čime se bavimo. Seizmologija je za Hrvatsku vrlo važna – pokušavamo pokazati djeci da se potresa ne treba bojati, treba ga upoznati i naučiti kako se od njega zaštititi. Nadam se da ćemo na taj način probuditi njihovu znanstvenu znatiželju i da će neki od njih postati naši budući studenti, zaključuje.

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!