Herman: Neistina je da poreznom reformom Zagreb gubi sredstva

25.05.2023.

14:06

Autor: V.K./HRT/Hina

Mislav Herman

Mislav Herman

Foto: Sanjin Strukic / Piksell

Potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine HDZ-ov Mislav Herman u četvrtak je "potpunom neistinom i svjesnim zamagljivanjem javnosti" nazvao tvrdnje da poreznom reformom Zagreb gubi sredstva, a kamoli 40 milijuna eura, kao što je rekao zastupnik Možemo! Damir Bakić.     

Upitao je prema kojim kalkulacijama Bakić postavlja ovakvu tezu i iznosi ovakve prognoze.

Herman ističe da se poreznom reformom nikomu ništa ne uzima, nego se trenutačnoj gradskoj vlasti daje mogućnost da sama procijeni.

- Mislim da se toga oni najviše i boje, imaju li oni kapaciteta da svojim političkim odlukama i odgovornošću, učine život građana Zagreba boljim, ocijenio je.

Naime, dodao je, od iduće godine će i gradonačelnik Zagreba i zastupnik Bakić, 'financijski meštar grada Zagreba', donositi procjene kako pridonijeti da ljudi imaju veće plaće.

Smatra da će Grad Zagreb napraviti najmanje od onoga što može za bolji život građana. A to što oni učine, će itekako građani ocjenjivati na izborima 2025. u Zagrebu, ako ne i prije, zaključio je Herman.

Herman: Povećavati cijene komunalnih usluga je potpuno deplasirano


Napominje da su iz izjava Bakića čuli kako će to zagrebačka vlast "nastojati srezati što je više moguće" - porez na dohodak u Zagrebu bit će na maksimalnim mogućim razinama - famoznim 23,6 za niži platni razred, odnosno 35,4 posto za viši platni razred. Time se Gradu Zagrebu ne mijenja ništa, a možda nešto s time i dobiva jer gradonačelnik Tomislav Tomašević namjerno prešućuje da mu se iz mjeseca u mjesec zbog rasta plaća, povećavaju sredstva koja dobiva od poreza na dohodak, kaže Herman.

Herman smatra da u tom kontekstu povećavati cijene komunalnih usluga je potpuno deplasirano i znak potpune nebrige vlasti u Zagrebu i gradonačelnika za interes građana.

Cilj Vladine porezne reforme podignuti životni standard i osnažiti fiskalnu autonomiju općina i gradova


Herman ističe da je cilj Vladine porezne reforme podignuti životni standard građana, očuvati gospodarski rast i osnažiti fiskalnu autonomiju općina i gradova.

Stoga pita zašto se vladajući u Zagrebu boje fiskalne autonomije, i je li razlog samo panični strah da ne ostanu u saborskim oporbenim klupama.

Napomenuo je da je porezno rasterećenje planirano za početak 2024. ne zbog izbora, nego zato što je s financijskog kuta gledišta upravo sada "pravo vrijeme".

Herman ističe i kako je "potpuno neistinita i zlonamjerna teza" da se poreznim izmjenama nanosi šteta trima od četiri grada u kojima HDZ nije na vlasti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!