Herman: Problem s otpadom je sasvim očekivan

12:24 / 23.06.2022.

Autor: Studio 4/HRT

Herman: Problem s otpadom je sasvim očekivan

Herman: Problem s otpadom je sasvim očekivan

Foto: HRT / HRT

Danas se održava 13. sjednica Gradske skupštine grada Zagreba, a u startu je zamišljeno 17 točaka - neke će se raspravljati po hitnom postupku. Od onoga što je planirano na dnevnom redu govora će sigurno biti i o otpadu, jednoj od točaka po hitnom postupku. 

Najzanimljivija će biti točka 9. – ona o plaćanjima i primanjima u Holdingu i gradskim firmama, koje je ranije bezuspješno predložio HDZ, a sada SDP.

Mislav Herman iz HDZ-a napominje kako SDP sada nudi svojevrsni plagijat, jer je točka koju predlažu gotovo identična onoj koju je HDZ predložio na prošloj sjednici Gradske skupštine.

- Točka je iz nama potpuno nejasnih razloga odbijena od strane zastupnika SDP-a, izuzev jedne članice. Sada na ovu točku, u redovnom postupku, dolazi zahtjev gotovo jednak onome što smo mi predlagali. Tražili smo da se javno objave sva primanja i pogodnosti koja uživaju čelnici Zagrebačkog holdinga i svih tvrtki i ustanova u vlasništvu grada Zagreba. Tada je to bilo zanimljivo samo medijima, a sada odjednom i kolege iz SDP-a te kolege iz platforme 'Možemo' podržavaju ovakvu inicijativu - izjavio je.

Zastupnik SDP-a Renato Petek kaže kako točka nije jednaka HDZ-ovoj, već je proširena.

- Mi se cijelo vrijeme zalažemo za potpunu transparentnost u korištenju javnog novca. Žao mi je da gradonačelnika HDZ mora prozivati za netransparentnost i neobjavljivanje nekih podataka. Prije smo tražili da se uvede gradska riznica i katalog svih nekretnina, a sada tražimo da se objave i svaki mjesec ažuriraju podaci o svim primanjima – ne samo o plaćama direktora gradskih poduzeća i članova uprava, već i o drugim materijalnim troškovima koji proizlaze iz njihovih ugovora, objašnjava Petek i ističe kako se radi o javnom novcu, te da građanima takvi podaci moraju biti dostupni.

Što se tiče odgode uvođenja novog načina odvoza otpada, Herman kaže kako je to potpuno očekivano.

- Upozoravali smo na početku da će tako biti. I dalje smatramo da je ovakav novi model gospodarenja otpadom utopistički i neprovediv, te financijski neodrživ - smatra Petek i upozorava kako trenutni, naslijeđeni sustav gospodarenja otpadom ne funkcionira dobro, dok se novi način naplate i odvoza otpada odgađa.

- Gradonačelnik će morati zastupnicima objasniti što je krenulo po zlu i zašto nije uspio prijedlog koji je dao, da se do 1. srpnja do odrade sve pripremne radnje – vrećice nisu tiskane, nisu distribuirane, ne postoje boksevi niti odluka o tome, a niti građani nisu educirani na vrijeme. Gradonačelnik traži novi termin, 1. listopada – nakon što da detaljno objašnjenje, morat će preuzeti odgovornost da će sa svojim timom stići odraditi sve što je potrebno da bi grad postao čišći i uredniji, te da bi se otpad bolje zbrinjavao, zaključuje Petek.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!