Herman: Zašto se imenovanja u Zagrebačkom holdingu provode iza zatvorenih vrata?

25.08.2021.

09:59

Autor: Studio 4/HRT/D.D.

Herman: Zašto se imenovanja provode iza zatvorenih vrata?

Herman: Zašto se imenovanja provode iza zatvorenih vrata?

Foto: Studio 4 / HRT

Zakon o sprječavanju sukoba interesa jasno kaže kako sva imenovanja u nadležnim tijelima trebaju proći glasovanje u Gradskoj skupštini. Pošto gradonačelnik grada Zagreba ima toliko veliku većinu u Gradskoj skupštini, zašto jednostavno ne provede imenovanja u skladu sa zakonom?, pitao je Mislav Herman, zastupnik u Skupštini Zagreba (HDZ) te je za HTV-ovu emisiju Studio 4 govorio o imenovanjima u Holdingu, problemima s otpadom, te smjenama i reformama u gradskim tvrtkama.

Sutra će se održati sjednica Zagrebačke gradske skupštine, što do ove godine nije bila praksa da se održavaju u kolovozu. Nova gradska uprava predvođene platformom "Možemo!" smatra da posla itekako ima, mijenjaju osobe na čelnim pozicijama u Gradu i gradskim tvrtkama kako bi proveli program koji su prije izbora obećali, što budno prati oporba.

Objavljeno je da su u Zagrebačkom holdingu odabrana još tri nova čovjeka nakon onih izabranih u lipnju i da je sada stvar kompletirana, Mislav Herman, zastupnik u Skupštini Zagreba (HDZ) komentira nova imenovanja.

- Naš komentar je otpočetka jasan, bio je jasan i na prošloj sjednici gradske skupštine koja se održala prije nepunih mjesec dana. Smatramo da ovakav način imenovanja nije u skladu s pozitivnim zakonskim propisima. Nedavno je gradonačelnik Tomašević imenovao dva člana uprave Zagrebačkog holdinga, imenovao je članove nadzornog odbora, jučer je kao što vidimo taj odbor kompletiran s još tri člana i dalje zaobilazeći gradsku skupštinu, izjavio je Mislav Herman, zastupnik u Skupštini Zagreba (HDZ).

- Zakon o sprječavanju sukoba interesa u svom članku 15 i stavku 2 jasno kaže kako sva imenovanja u nadležnim tijelima trebaju proći glasovanje u Gradskoj skupštini. Ono što nama u opciji nije jasno, pošto gradonačelnik grada Zagreba ima toliko veliku većinu u Gradskoj skupštini, zašto jednostavno ne provede to u skladu sa zakonom gdje će mu to sve vrlo glatko proć, zašto to provoditi iza zatvorenih vrata?, naglašava Herman.

Herman je pitao zašto, budući da je Tomislav Tomašević predmet istrage povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, nisu čekali odluku povjerenstva da se vidi na koji način će imenovati članove uprave i nadzornih odbora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!