18:48 / 25.01.2021.

Autor: HRT

Heroji na četiri noge

Potražni pas

Potražni pas

Foto: HRT / HRT

U akcijama spašavanja glavne uloge imali pripadnici HGSS-a. No, uz njih, u mnogim su takvim akcijama nezamjenjivi i potražni psi. Prolaze zahtjevnu obuku, a samo u splitskoj stanici Hrvatske gorske službe spašavanja ih je osam. Četiri su već iskusna psa, dva su na obuci, a dvoje najmlađih u takozvanom je procesu socijalizacije.

Ivica i Vip su članovi HGSS-a. Nerazdvojni - već godinama. Pet i pol godina stara ženka belgijskog ovčara jedan je od četiri licencirana potražna psa splitske stanice HGSS-a. Ali, ne bilo kakav.

- Mantrail pas traži isključivo trag jedne osobe i mora se dati da pomiriše uzorak, npr. komad odjeće te osobe i traži trag star maksimalno do 24 sata dok airscent pas kao što je Vip, ona pretražuje komad terena koji dobijemo i traži bilo koju mrtvu ili živu osobu u tom sektoru - objašnjava Ivica Plenković, voditelj Sekcije K9 HGSS Stanice Split.

No, put do HGSS-ove iskaznice i značke s brojem, nije ni brz ni lagan.

- To je svakodnevni rad i nema tu hoću-neću. Pas konstantno trenira, usavršava se, usvaja nove tehnike - dodaje Ivica.

Pas polaže i licencije. Za razliku od iskusne Vip, jedanaestomjesečnu njemačku ovčarku Belu prvi ispit tek čeka.

- Kažu za nju da ima potencijala, zato smo je školovali, a sad nakon prve licence vidjet ćemo hoće li se pokazati dobra - govori Ana Buklijaš , HGSS Stanica Split.

A, posla neće manjkati ni jednoj od dvije najmlađe njuškice splitskoga HGSS-a. Jedna od njih je Cvita, stara oko 2 i pol mjeseca i lagano kreće u obuku.

- Kad smo je uzimali, birali smo. Mora imati neke malo bolje nagone i slično tome da bi uopće mogla biti službeni pas - kaže Ljubo Gabrić, HGSS Stanica Split.

Psi imaju jak njuh, 3 tisuće puta jači od čovjekovog i bez problema mogu pretražiti veliki teren. Zapravo, mogu odraditi puno više nego jedna osoba tako da su zaista neprocjenjivi.

- U dnevnim uvjetima mijenjaju 25 do 30 ljudi a u noćnim od 50 do 60. Oni su nama jako vrijedan resurs i moramo biti pažljivi prema njima. Na kraju krajeva, on je nama kao član familije - kaže Ivica Plenković.

O tim članovima familije vodiči i HGSS ne prestaju brinuti ni nakon zasluženoga umirovljenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!