Milanović: HGK je politička jazbina, nema smisla i treba je ukinuti

04.02.2021.

18:31

Autor: HRT/HTV

Predsjednik Zoran Milanović

Predsjednik Zoran Milanović

Foto: HTV / HRT

- Ne vidim pakleni plan ili nekakvu zlu namjeru Stožera. Vidim nejasnoću poruke, poručio je predsjednik Zoran Milanović komentirajući epidemiološke mjere i zahtjeve poduzetnika. Oni su tražili ukidanje obvezne članarine HGK, to je nešto što moja Vlada nije stigla provesti jer je bilo dubokih problema, ali to treba napraviti odmah, dodao je.

- HGK je politička jazbina, puno veća nego Obrtnička komora. I tamo se uspjela implantirati politika i to duboko. Ali HOK ima svoju funkciju i korist za hrvatske poduzetnike, kazao je Milanović. HGK je kao ustanova postao beskoristan. U njoj se vode politički obračuni na tjednoj razini, dodao je. Naglasio je da je nakon odlaska Nadana Vidoševića s čelnog mjesta HGK nastupila politička borba takvih razmjera da "nije bio ni svjestan svog tog grabeža".

- Članarina za HGK nije porez, to je naknada, parafiskalni namet. To vjerojatno svatko može plaćati i ja sam plaćao, ali nisam dobio ama baš ništa. Osim da se mijenjaju političke garniture i uhljebljuju prijatelji i kolegice po stranačkoj liniji, kazao je. Smatra kako ta komora nema nikakvog smisla, tako da je financiraju a ne znaju kakvu protuuslugu dobivaju. "Ogromnim novcima plaća se aparat koji ne radi ništa, ništa konkretno, pa čak ni ništa štetno", zaključio je.

Predsjednik i ministri primili drugu dozu cjepiva

- Žao mi je što nema cjepiva, to je stvar dogovora s farmaceutskim firmama. Velika je stvar što je cjepivo brzo razvijeno. Privatno mi je mučno, jer meni neki bliski stariji ljudi nisu cijepljeni. Tu ne mislim samo na svoju mamu, rekao je odgovarajući na pitanje kako komentira zašto su on i ministri u Vladi danas primili drugu dozu cjepiva bez prisustva kamera. Dodao je kako u tome što se nije fotografirao - nema nikakvog motiva.

Milanović je dao izjavu novinarima ispred HNK gdje je sudjelovao na dodjeli književne nagrade Fric za najbolju knjigu fikcijske proze za 2019./2020.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!