17:13 / 31.07.2021.

Autor: T.D./HRT

HGSS: Dragi turisti, voda znači život

Upozorenja HGSS-a

Upozorenja HGSS-a

Foto: Zadar, jama / HGSS

Stižu vijesti iz gotovo svih Stanica HGSS-a o velikom broju akcija spašavanja, javljaju iz HGSS-a. Unatoč nastojanjima da se prevencijom spriječe nesreće, one se ponavljaju na istim mjestima, jer se upozorenja ignoriraju. Vremenski uvjeti koji trenutno vladaju neki i dalje smatraju "lijepim vremenom", a iz HGSS-a upozoravaju kako vrućina ubija.


Gospićani idu u treću alkciju danas‼️ Nakon zbrinjavanja dehidriranih izletnika ukazivali su pomoć motoristu koji je zadobio teže tjelesne ozljede nakon slijetanja u provaliju pored Baških Oštarija. Sada su već u potrazi za nestalom ženom (1940.g), javljaju iz HGSS-a.

Upozorenja HGSS-a

Upozorenja HGSS-a

Foto: Zadar, jama / HGSS

U subotu, kako pišu iz HGSS-a, odmah iza ponoći na dežurni telefon HGSS Stanice Zadar stigao je poziv putem Centra 112. Javljaju kako je mještanin Novigrada upao u jamu koja se nalazi u blizini naselja. Policija, vatrogasci i HMP koji su već na terenu tražili su pomoć HGSS-a pri izvlačenju unesrećenog s dubine od dvadesetak metara. Na teren je izašlo šest spašavatelja. Vatrogasci su već upakirali osobu u nosila pa je, nakon što su spašavatelji pripremili sidrište i odmah je krenulo izvlačenje osobe iz jame. Već nakon 10 minuta osoba je predana HMP. Akcija završava u 1:30, javljaju iz HGSS-a.

Navode kako je u petak stigao poziv HGSS-u s otoka Paga da je dan prije nestala starija muška osoba, hrvatski državljanin. Osoba je posljednji put viđena oko 19 sati na putu prema plaži. Pokrenuta je potraga kojoj su se priključili mještani, članovi lokalnog DVD-a i lučka kapetanija. Kako osoba tog dana nije pronađena, sljedeće jutro pozvana je i HGSS Stanica Zadar. Kako pišu, na teren je izašlo zapovjedno vozilo, ali stigla je dojava da je osoba pronađena živa i da je u tijeku medicinsko zbrinjavanje.

Naveli su kako su prije četiri dana, tri strana državljana zatražila pomoć dežurnih HGSS spašavatelja u NP Paklenica. Istaknuli su kako se famozna staza preko zaseoka Tomići ponovo pokazala opasnom za nepripremljene planinare. Zalihe vode koje su ponijeli bile su dovoljne za polovicu staze. Od tri sata popodne do šest, kada je pozvana pomoć, bili su bez vode. Naglasili su kako u ljetnim uvjetima koji trenutno vladaju pravilo je da je potrebno gotovo litra vode na sat. Iz HGSS-a ističu kako na toj stazi nema hlada i ne postoje izvori vode za nadopunu.

Nakon što jedan od posjetitelja više nije mogao zbog dehidracije i iscrpljenosti nastaviti druga dvojica su krenuli po pomoć, pišu iz HGSS-a. Dolaskom do parkirališta zatražili su pomoć djelatnike Parka koji su alarmirali dežurne spašavatelje HGSS Stanice Zadar. Spašavatelji stižu do osobe nakon 15 min. Nakon okrepe rehidracijskom otopinom osoba se uspijeva, uz pomoć spašavatelja, sama spustiti do parkirališta.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!