10:05 / 24.02.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

HGSS obilježava 72. rođendan

Obljetnica HGSS-a

Obljetnica HGSS-a

Foto: Kristina Stedul Fabac / PIXSELL

Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) obilježava u četvrtak 72. rođendan, ističe da je poziv jednom članu HGSS-a i poziv cijeloj službi za mobilizaciju i akciju, a građane poziva da se prije odlaska u avanturu u prirodu informiraju i uzmu odgovarajuće opremu.

- To je najsigurniji način da nas ne upoznate. Ako ipak zagusti, računajte na nas, poručuju iz HGSS-a

Članovi HGSS-a su volonteri, primarno alpinisti, ali i speleolozi, visokogorski planinari i skijaši obučeni za pružanje prve pomoći i osposobljeni za sve tehnike gorskog spašavanja, uključujući spašavanja uz pomoć helikoptera, potrage na nepristupačnim terenima i akcije uz pomoć potražnih pasa.

Oni bespogovorno i u bilo kojem trenutku daju svoje znanje i dragocjeno vrijeme za spašavanje tuđih života, navode iz službe.

Pročelnik HGSS-a Josip Granić ističe da su njihovi članovi, ljudi s velikim srcima i željom za pomoći drugima, što je najveće bogatstvo koje imaju.

Osnivačka skupština Gorske službe spašavanja u Hrvatskoj održana je na današnji dan 1950. u Masarykovoj ulici 1 u Zagrebu. Djelovala je kao interna služba i stručna komisija tadašnjeg Planinarskog saveza Hrvatske.

Ideja o ekipi volontera koji će spašavati živote živi i danas te je utkana u svakog od HGSS-ovih 1148 volontera raspoređenih u 25 stanica diljem Hrvatske. Svi zajedno predani su samo jednoj misiji - prevenciji, edukaciji, spašavanju i traganju za unesrećenima, naglašavaju iz HGSS-a.

Granić kaže da je od početka svog djelovanja, HGSS sudjelovao u više od 10.000 akcija spašavanja, a samo prošle godine odradili su 754 akcije spašavanja i 150 intervencija.

Njihove ekipe bile su uključene u 196 potraga, 27 akcija na vodi i 48 akcija na skijalištima.

Uz to, krajem 2020. i početkom 2021. suočili smo se i s najvećom tragedijom od neovisnosti Hrvatske - razornim potresom na Banovini, a HGSS na tom terenu i dalje djeluje kao interventna snaga i temeljna sastavnica sustava civilne zaštite te unutar sustava Domovinske sigurnosti, podsjećaju iz HGSS-a.

Pripadnici HGSS-a obišli su 1420 lokacija, odradili 2164 preventivna obilaska, uspješno riješili 683 zadatka na visini i imali 39 angažmana potražnih timova sa psima koji su pronašli ljude i životinje pod ruševinama, navodi Granić.

- Još jednom pozivamo sve građane i ljubitelje prirode - informirajte se i odgovarajuće opremite prije avanture u prirodi. Čuvajte sebe, a mi ćemo i dalje čuvati vas, poručio je pročelnik HGSS-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!