HGSS objavio detalje potrage za ocem i sinom koji su nestali u Velebitskom kanalu

11.07.2022.

14:59

Autor: HRT/V.G.

Spašavanje oca i sina

Spašavanje oca i sina

Foto: HGSS stanica Rijeka / Facebook

Riječki HGSS na svojoj Facebook stranici objavio je detalje potrage za ocem i sinom, njemačkim državljanima, koji su nestali tijekom rekreativnog veslanja Velebitskim kanalom.

Poziv u pomoć zaprimili su od MRCC-a Rijeka preko Županijskog centra 112 oko 10:50. Saznaju da se radi o dva nestala strana državljanina, ocu i djetetu koji su se prethodni dan u vjetrovitim uvjetima uputili daskom za veslanje (tzv. Stand Up Paddle) iz Klenovice na otok Krk.

Pri zaprimanju poziva saznali su da su ranijom pretragom obalnog područja službenici Lučke kapetanije u uvali Smokva južno od Vrbnika pronašli veslo i dasku. Položaj pronađene opreme indicirao je da je ona svjesno izvučena na obalu, što je upućivalo da se unesrećeni potencijalno nalaze na otoku.

Odmah nakon poziva na teren izlazi 18 članova HGSS stanice Rijeka s 5 interventnih i Quad vozilom te dva potražna psa. Upućuju se na najbližu vozilom dostupnu točku iznad uvale Smokva, gdje stacioniraju zapovjedno vozilo.

S obzirom na to da je riječ o vrlo nepristupačnom i strmom terenu i s obzirom na veliko područje pretrage u traganje su mobilizirani i dodatni resursi, vanjski suradnik (vodič potražnih pasa) s potražnim psom, te je pokrenuta potraga iz zraka helikopterom HRZ-a, koji je upućen iz vojne baze Divulje zajedno s tročlanom ekipom dežurnih letača spašavatelja HGSS-a.

Dolaskom na teren timovi su upućeni u pretragu te oko 15.00 jedan od potražnih timova na terenu pronalazi unesrećene. Isti su u dobrom zdravstvenom stanju te su u mogućnosti samostalno nastaviti kretanje.

Ocu koji nije imao obuću, dane su gojzerice, nakon čega su se zajedno s članovima uputili do najbliže brodicom pristupačne uvale, gdje je unesrećene preuzela brodica Lučke kapetanije.

Unesrećeni su transportirani u Novi Vinodolski te predani vozilima Hitne medicinske službe čime je ova akcija završila oko 16:20.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!