HGSS održao vježbu spašavanja

17:37 / 16.04.2021.

Autor: Tanja Kuturovac/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

default error photo

Hrvatska gorska služba spašavanja dobila je milijun i pol kuna za svoje aktivnosti spašavanja i zaštite turista na područjima izvan gradova i javnih prometnica, odnosno u sferi aktivnog turizma. Održali su vježbu spašavanja kako bi pokazali zahtjevnost takvih akcija. 


Nabujala Korana - mami raftingaše, kanuiste i ostale ljubitelje aktivnog turizma. No, ne ide uvijek sve prema planu. U ovoj se pokaznoj vježbi čamac prevrnuo i svi su završili u rijeci.

- Najbitnije bi bilo kod ljudi da ostanu sabrani, i da ako spašavatelj dolazi do njega da jasno gledaju njegove upute, a to su inače mahanje rukama, zvižduci i nešto slično, rekao je Rene Tonkli iz HGSS-a.

Jer kad jednom dođete u ruke HGSS- ovaca - spašeni ste. Za ovakve akcije, ali i sve druge po planinama i divljini - važno je imati dobru opremu, primjerice prsluke. 

- Sa svakim od ovih prsluka vi bilo gdje da zakačite čovjeka vi njega u spašavanju morate moć izvući, dodao je pročelnik HGSS-a Josip Granić.

Oprema jednog spašavatelja na vodama stoji i do 15 tisuća kuna. Sve se više traži aktivni turizam, kao i boravak u prirodi.

- To je praktički naša kuća i mi tamo boravimo, i tu mogućnost želimo pružiti svima, znači borave u tim područjima, da koriste nove oblike turizma, outdoor turizam, naglasio je Granić.

Ministarstvo turizma i sporta podupire HGSS već 18 godina.

- Suradnjom s HGSS-om stvaramo preduvjete u pružanju uvjeta u sigurnosti našim turistima na teže dostupnim mjestima a to je ogroman potencijal za daljnji razvoj upravo aktivnog turizma te otkrivanje svih prirodnih ljepota Republike Hrvatske, kazala je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Jer u današnje vrijeme najtraženija roba u turizmu - upravo je sigurnost i to će diktirati odabir turističke destinacije.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!