13:50 / 23.05.2020.

Autor: I.D./HINA

HGSS organizirao obilazak Dinare, budućeg parka prirode

Foto: Frane Šarić

Foto: Frane Šarić

Foto: - / -

Parkom prirode Dinara predviđa se zaštita 63.052 hektara na području Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije.
U povodu Međunarodnog dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode u RH te zakonodavne inicijative za proglašenje Parka prirode Dinara, Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) organizirala je u subotu terenski obilazak toga područja.

Prihvaćanjem Zakona o proglašenju Parka prirode Dinara, to bi područje trebalo postati 12. park prirode u Republici Hrvatskoj. Parkom prirode Dinara predviđa se zaštita 63.052 hektara na području Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije.

Zaštitit će se masiv Dinare (Dinara, Troglav i Kamešnica), izvorišni dio i gornji tok rijeke Cetine te krška polja (Hrvatačko, Paško i Vrličko) uz Cetinu, navodi se u priopćenju Ministarstva zaštite okoliša.

Tijekom obilaska sudionici su se od Samara popeli na Sinjal (1831 metar), najviši vrh u Republici Hrvatskoj, te posjetili planinarsko sklonište "Zlatko Prgin" i planinarski dom Brezovac.

U obilasku su sudjelovali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić sa suradnicima, šibensko-kninski župan Goran Pauk, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, gradonačelnik Knina Marko Jelić, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Josip Granić, alpinist i član HGSS-a Stipe Božić te predstavnici nevladinih organizacija.

- Aktualna kriza vezana za COVID-19 pokazala je da se rješenja doista nalaze u prirodi. Budućnost Hrvatske je u održivosti: okoliša, poljoprivrede i energetike. Jedino zajedničkim djelovanjem možemo izgraditi samodostatno i prosperitetno društvo kakvo Hrvatska zaslužuje, rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Područje Dinare stanište je više od 1000 biljnih vrsta, od toga 75 nacionalnih endema, a poznato je više od 20 endemskih vrsta životinja. Dinarski krš fenomen je prepoznat na međunarodnoj razini koji obuhvaća mnogo šire područje i upravo je po Dinari, kao tipskom lokalitetu, dobio ime. To je najvrjednija prirodna cjelina krša u svijetu, s debljinom naslaga koja prelazi 8 kilometara te izrazito razvijenim krškim poljima koja ujedinjavaju sve krške pojave.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!