17:05 / 24.02.2020.

Autor: Dinko Kreštalica/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

HGSS ove godine obilježava 70. obljetnicu

-

-

Foto: - / -

Na vodi, pod zemljom i iz zraka - nema mjesta gdje nije bila potrebna pomoć, a da članovi HGSS-a nisu sudjelovali i dali svoj obol.
Hrvatska gorska služba spašavanja ove godine obilježava 70 godina od svojega osnutka. U tom su vremenu njihovi članovi spasili između 3 i 5 tisuća života. Do obljetnice u travnju, organizirat će mnoge događaje i radionice diljem Hrvatske - njima će građane upoznati sa svojim radom, a obuhvatit će sve segmente djelovanja.

Na vodi, pod zemljom i iz zraka - nema mjesta gdje nije bila potrebna pomoć, a da članovi HGSS-a nisu sudjelovali i dali svoj obol. Situacije na rubu - njihova su svakodnevica.

Na razini godine vrtimo se uvijek oko te brojke držimo se tako oko 1000 ljudi dobije direktnu pomoć od HGSS-a to ne znači da je svaki od njih isključivo spašeni život, možda je samo spašeno zdravlje ili uklonjena opasnost, istaknuo je pročelnik HGSS-a Josip Granić.

Danas broje 1018 članova - svi oni spašavaju živote drugih riskirajući vlastiti, bez ikakve naknade ili plaće.

Glavni kriterij za članstvo u HGSS-u jest da osoba mora biti visoko moralna i uvijek spremna pomoći.

Drugi je kriterij da je osoba registrirana u nekom planinarskom domu i da se iskazuje u nekoj od specijalnosti koje su bliske HGSS-u, alpinizmu, speleologiji, planinskom skijanju ili ,recimo, medicini, objašnjava gorski spašavatelj stanice Dubrovnik Jadran Kapović.

Tijekom svih ovih godina dobivaju i sve veću potporu - tako i od države, koja je već završila projekt za nabavu 5 helikoptera za sustav civilne zaštite.

Očekujem da bi do kraja ove godine bilo potpisano i financiranje i da bi krenuli onda u nabavu 5 helikoptera, 3 srednje kategorije, 2 veće, znači onih koji bi se koristili i za hitni medicinski prijevoz, a isto tako i za gorska spašavanja i sva spašavanja koja su potrebna, istaknuo je pomoćnik ministra MUP-a RH Damir Trut.

Novac koji se ulaže u gorsku službu nije potrošen već iskorišten, jer samo oprema za jednog spašavatelja stoji oko 10 000 eura. Mnogo novca, ali i sitnica za sve ono što rade.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!