Selo Mlaka više je od dva tjedna odsječeno od ostatka zemlje

22.12.2022.

Zadnja izmjena 17:22

Autor: Igor Ahmetović/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Odsječeno selo

Odsječeno selo

Foto: HTV / HRT

Selo Mlaka pokraj Jasenovca više je od dva tjedna odsječeno od ostatka zemlje, iako su vodostaji rijeka u Sisačko-moslavačkoj županiji već danima u padu i ne predstavljaju znatnu ugrozu za kuće. Sve to vrijeme pripadnici HGSS-a dva puta dnevno čamcem u selo prevoze sve što je mještanima potrebno.

Cesta između Mlake i Košutarice poplavljena je pri svakom visokom vodostaju Save i to nekoliko puta godišnje. Koliko je opasno ovuda prolaziti čamcem - najbolje prikazuje snimka koju su nam ustupili mještani, a na kojoj se jasno vidi snaga vode koja doslovce prevrće krave teške i više od 500 kilograma.

Kako bi opskrba stanovništva, ali i prijevoz mještana, djelatnika Hrvatskih voda i Hrvatskih šuma neometano tekli - HGSS-ov gliser dva puta dnevno vozi s punkta u Košutarici do Mlake i tako već gotovo dva tjedna.

- Pokušavamo pomoći mještanima koliko možemo. Vozimo ih svaki dan ujutro u 8 i u 15. 30 tako da se uvijek uspijemo vratiti prije noći jer noć nije sigurna za vožnju Savom, rekao je Ivica Jakovljević, dopročelnik Stanice HGSS-a Novska.

Anto Marić u Mlaki ima rodbinu. Svakodnevno se s njima čuje i kada je potrebno obiđe ih i ponese im ono što im je potrebno.

- Neće nam glavnu cestu napraviti sad je metar vode na njoj i ne može se proći. Imam tamo rođake koje sad snabdjevam sa životnim potrepštinama. Jedini način je čamac, nema drugoga...ili helikopterom, kaže Anto Marić.

A u Mlaki na obali spremno čeka Zoran kako bi automobilom sve potrebno razvezao po selu. Pitamo ga - kako se snalaze.

- Jedino HGSS dođe, drugi nitko, kaže Zoran iz Mlake.

U selu je nekoć živjelo nekoliko stotina stanovnika. Sada ih je 20ak. Među njima i gospodin Momčilo Marić. Kaže nam da nije lako. Otkako mu je preminula supruga prije četiri godine živi sam, a najbliži susjedi udaljeni su dva kilometra.

I njemu je najveći problem što, kaže, godinama obećavana cesta - nikako da stigne, a na odsječenost od "svijeta" je, nažalost, navikao.

- Zavisi od vremena. Ako je kišna godina onda to nekad zna biti i po tri mjeseca, onda se cesta ne popravi odmah pa se može proći traktorom ili pješke, autom nikako, kaže Momčilo Marić iz Mlake.

A u Mlaku će se, i ovog puta, prema prognozama normalno moći doći tek za 10-ak dana. Do tada jedino uz pomoć HGSS-a i čamca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!