HGSS ove godine ranije krenuo s helikopterskim dežurstvima

19.05.2022.

10:47

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

HGSS

HGSS

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Ove godine je Hrvatska Gorska Služba Spašavanja (HGSS) sa svojim je helikopterskim dežurstvima krenula ranije nego što je to uobičajeno. Pročelnik HGSS-a Josip Granić, u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" je rekao kako je razlog tome činjenica da je iz godine u godinu u Hrvatskoj sve veći broj turista, rekreativaca i planinara, a samim time i veći broj nesreća. 

Galerija
Josip Granić, Foto: Dobro jutro, Hrvatska/HRT
HGSS, Foto: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

- Zato smo ove godine odlučili započeti s dežurstvima početkom svibnja, mjesec i pol dana ranije nego prijašnjih godina, objašnjava.

HGSS je prošloga vikenda odradio dvije helikopterske vježbe na Mosoru, kako bi bolje pripremili dodatne timove koji dežuraju. 

- Sveukupno je bilo 40 članova HGSS-a iz cijele Hrvatske. Vježbe su bile uspješne, i pokazala se odlična stručnost i uigranost vrhunskih posada Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i članova HGSS-a. MORH nam pruža potporu u helikopterskom spašavanju otkad postoji Republika Hrvatska. Imamo odličnu suradnju, međutim, težimo dodatnim unaprjeđenjima s obje strane, rekao je Granić.

Dokaz kako su ovogodišnja rana dežurstva bila dobra odluka je i akcija spašavanja koju je HGSS imao protekli ponedjeljak.

- Grupa stranih gostiju je planinarila u Nacionalnom parku Paklenica i ženska osoba je kolabirala zbog dehidracije. Radilo se o ljudima starije životne dobi. Zatekli smo ih na vrhu Anića Kuka, što je stvarno teško dostupno i golo područje. Dežurstvo je odradilo akciju spašavanja, i upravo stvari koje smo vježbali dan ranije su iskorištene i odrađene, priča. 

Napominje kako je prije bilo kakvog izleta i planinarenja jako važno za to se dobro pripremiti. No, ako se ipak nađemo u situaciji da je pomoć potrebna, ističe kako je na prvi znak da nešto nije u redu važno ostati na mjestu ili se skloniti na sigurno mjesto ako se nalazimo na opasnom terenu. 

- Potrebno je nazvati 112 koji će vas spojiti s Hrvatskom Gorskom Službom Spašavanja, i onda ćemo se mi angažirati i doći po vas. Tijekom ljetne sezone ćemo to pokušati odrađivati helikopterima, a u budućnost se nadamo još manjim i kvalitetnijim helikopterima, ističe.

Helikopteri se, objašnjava, podižu kada postoji zdravstvena opravdanost ozljede i kada je dostupnost terena takva da to zahtijeva.

Helikopterskih akcija spašavanja svake godine, kaže Granić, ima između 30 i 40. 

- Ovisi o godini, i o dostupnosti helikoptera. Mogli bi imati i više helikopterskih akcija, ali nekad meteorološki uvjeti nisu adekvatni, ili helikopter nije adekvatan za situaciju. Jako dobro filtriramo situaciju kada želimo koristiti helikoptere. Trenutno traju razgovori o nabavci manjih helikoptera, s modernim i adekvatnim pomagalima koji mogu pomoći, i nadamo se da će do toga brzo doći, naglašava.

HGSS trenutno broji 1100 članova, i ta brojka se uglavnom ne mijenja od godine do godine. Sasvim ih je dovoljno, kaže Granić, i za ljetnu sezonu. 

- Upravo s ovim dežurstvom odrađujemo situacije kada nas može manjkati na nekom području, kaže. 

Dodaje kako je, usprkos velikom broju spašavanja tijekom turističke sezone, činjenica da 85 posto akcija HGSS-a čini domaće pučanstvo, te su kvalitetni helikopteri potrebni za što brže i uspješnije akcije. 

- Ništa ne smije biti važnije od spašavanja ljudskog života. Upravo s malim, specijaliziranim helikopterima možemo sigurnost spašavanja staviti na veću razinu, a to Hrvatsku stavlja u još bolju poziciju nego što je sada, zaključuje Granić.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!