07:00 / 09.04.2021.

Autor: I.B./Regionalni dnevnik/IMS

HGSS se priprema za turističku sezonu

HGSS organizirao vježbe spašavanja za Slovence

HGSS organizirao vježbe spašavanja za Slovence

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Hrvatska gorska služba spašavanja priprema se za turističku sezonu. I na planinama i na vodama. Pa uvježbavanja tehnike traganja i spašavanja na jezerima i rijekama - nikada previše.

Pripadnici gotovo svih ispostava HGSS stanice Split okupili su se uz most na Cetini u Sinjskom polju. Detaljan dogovor i podjela posla uvod su u svaku akciju.

- Danas radimo sa čamcima za spašavanje na vodi, tražimo brzu pretragu rijeka i sve tehnike vezane uz to, objasnio je Goran Škarić iz HGSS stanice Split, Ispostava Omiš.

Vrijeme i lokacija nečijeg pada u rijeku najvažnija je informacija za organizaciju potrage na vodama. Važno je i na pravi način izvući unesrećenog iz vode u čamac. Daskom se koriste kad se sumnja na ozljedu kralježnice.

- Bitna stvar kod ovih svih izvlačenja s daskom i bez daske je da osoba ni u jednom momentu ne smije biti nigdje vezana, znači ni za dasku, ni za brod, ni za ništa, da u slučaju nekog prevrtanja, neke nesreće s brodom, osoba ne ostane vezana ni za neko sredstvo ni za sam brod, objašnjava Dalibor Cvitković HGSS stanica Split.

Uvjerili smo se posljednjih godina od kolike je važnosti i ovaj, vodeni dio rada Hrvatske gorske službe spašavanja.

- Gorska služba spašavanja se zapravo bavi spašavanjem na svim nepristupačnim terenima u RH što uključuje i ovakve terene. Mislim da smo postigli puno u zadnjih desetak godina otkad razvijamo ovaj program spašavanja na vodi. Što se najbolje na žalost vidi kad su neke katastrofe tipa poplava, smatra Toni Poljak iz HGSS stanice Split.

Pandemija i manji broj turista u Hrvatskoj ne znače i manje posla za ove entuzijaste. Premda se ne čini tako, velika većina akcija spašavanje je domaćeg stanovništva. U svakom slučaju, HGSS stanica Split spremna je za sve izazove.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!