21:01 / 17.10.2021.

Autor: HRT/Hina

HGSS Split spasio dvoje planinara na Mosoru

HGSS, ilustracija

HGSS, ilustracija

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Heikopterskom akcijom u nedjelju je u splitski KBC prevezeno dvoje ozlijeđenih planinara na Mosoru, izvijestila je Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) Split, o dvije akcije spašavanja.

Splitski su HGSS-ovci na Facebook stranici priopćili kako su danas oko 11.50 sati dobili dojavu o nesreći strane planinarke koja je pri padu ozlijedila nos i rame na planinarskoj stazi između planinarskih domova Umberto Girometta i Lugarnica. Planinarski dom Umberto Girometta je na nadmorskoj visini od 868 metra dok je planinarski dom Lugarnica na nadmorskoj visini od 872 metra.

Kako su objasnili, u blizini su bili na tečaju za alpiniste početnike članovi HGSS-a među kojim i liječnica te su brzo pronašli ozlijeđenu planinarku i zbrinuli je pošto ona nije mogla samostalno hodati.

- Teren je bio težak za transport zemaljskim putem te su spašavatelji pozvali u pomoć ekipu letača spašavatelja koji su se helikopterom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) stigli na mjesto nesreće. U isto vrijeme se dogodila još jedna nezgoda u kojoj je jedan planinar ozlijedio skočni zglob. Druga ekipa spašavatelja ga je dopratila do helidroma pored planinarskog doma te je i on prevezen helikopterom u KBC Split, objasnio je Stipe Božić.

U ovim akcijama je, uz posadu helikoptera, sudjelovalo devetero članova splitske stanice HGSS-a, dodao je Božić.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!