HGSS u akciji - uspješno spašavanje čeških planinara u Paklenici

30.07.2022.

20:15

Autor: Dnevnik/HRT

Uspješno spašavanje čeških planinara u Paklenici

Uspješno spašavanje čeških planinara u Paklenici

Foto: Dnevnik / HRT

Još jedna uspješna akcija Hrvatske gorske službe spašavanja uz pomoć helikoptera iz zračne baze u Divuljama. 

U kanjonu Velike Paklenice na planinarskoj stazi prema vrhu Anića kuk - nakon što se jučer odlomio dio stijene - u odronu su ozlijeđene dvije osobe. Bile su dio skupine planinara iz Češke. Ozlijeđeni - s vanjskim prijelomom natkoljenice - zbrinut je u zadarskoj bolnici.

U spašavanju planinara sudjelovao je i pripadnik ogulinske stanice HGSS-a Alen Turkalj, koji se javio za Dnevnik HTV-a. Ekipa je, vrlo brzo nakon dojave, stigla na mjesto događaja, Turkalj je opisao samu akciju spašavanja.

- Oko 11.45 sati je zaprimljena dojava o dvoje teže unesrećenih osoba u kanjonu Paklenica. U tom trenu su već neke dežurne stanice bile u samom kanjonu. Dogovoreno je da prvih troje članova odu do unesrećenih, rekao je Turkalj dodajući da su on i kolega čekali dojavu što treba uzeti od opreme i koliko su teške ozlijede.

Potom su krenuli za njima, unesrećenog su zatekli u vrlo teškom stanju - imao je otvoreni prijelom natkoljenice s obilnim krvarenjem. Po njega je došao helikopter. 

- Uzrok odrona nikada nije 100 postotan ako ga nije uzrokovao penjač, odnosno, u ovom slučaju to nije bilo to, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!