21:27 / 26.04.2018.

Autor: I.B./Hina

HGZ osudio odluku srbijanske vlade; Krstičević u svom radu slijedi načela NATO-saveza i EU

-

-

Foto: - / -

Hrvatski generalski zbor (HGZ) osudio je odluku srbijanske vlade da proglasi nepoželjnom osobom hrvatskog ministra Damira Krstičevića.
Hrvatski generalski zbor (HGZ) osudio je odluku srbijanske vlade da proglasi nepoželjnom osobom hrvatskog ministra Damira Krstičevića te je istaknuo da on u svojem radu kao potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske potpuno slijedi načela NATO-saveza i Europske unije, čija je članica Republika Hrvatska.

"Hrvatski generalski zbor osuđuje odluku Vlade Republike Srbije o proglašenju potpredsjednika Vlade i ministra obrane Republike Hrvatske Damira Krstičevića personom non grata. U potpunosti podržavamo dosadašnji rad Damira Krstičevića te njegovu izjavu i reakciju na odluku Vlade Republike Srbije", navodi u priopćenju Hrvatski generalski zbor.

Damir Krstičević u svojem radu kao potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske u potpunosti slijedi načela NATO-saveza i Europske unije, čija je članica Republika Hrvatska, ističe se u priopćenju.

Ministar obrane Damir Krstičević rekao je u četvrtak da je neopravdana odluka srbijanske vlade koja ga je proglasila nepoželjnom osobom, ističući kako on nikada nikoga nije vrijeđao, nije rekao nešto što nije istina te nije odlazio u Srbiju niti nešto loše govorio.

"Ministar obrane Republike Srbije Aleksandar Vulin i ja smo dva različita svijeta. Ja sam fokusiran na razvoj i na jačanje Hrvatske vojske, na jačanje sustava domovinske sigurnosti, kao interes Republike Hrvatske. U svom poslu vodim se uvijek vrijednostima, odgovornošću i što je najbitnije da nikad ne činim drugome nešto što ne bih da netko drugi čini meni", rekao je među ostalim Krstičević.

Istaknuo je kako je takav bio i u Domovinskom ratu, nakon prisilnog umirovljenja i rada u privatnom sektoru i danas kao ministar obrane.

Srbijanska vlada u priopćenju je navela da je mjere reciprociteta donijela "kao odgovor na notu Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH od 21. travnja o zabrani ulaska ministra odbrane Republike Srbije Aleksandra Vulina" na teritorij Republike Hrvatske.

Krstičević je istaknuo i da je hrvatska odluka bila opravdana. Poručio je kako je to bio naš odgovor na Vulinove provokacije i da bi to "napravila svaka suvremena, moderna država, koja vodi računa o svom suverenitetu, dostojanstvu i o nacionalnim interesima".

"Međutim, ova odluka je neopravdana, ovo je odluka vlade Republike Srbije, ja se s njom mogu nositi i ona više govori o njima", ocijenio je ministar Krstičević.

Srbijanski ministar obrane Aleksanadr Vulin najavljivao je da će u nedjelju posjetiti područje Jasenovca i da o njegovu dolasku u Hrvatsku "može odlučiti vrhovni zapovjednik Vojske Republike Srbije Aleksandar Vučić, a nikako o tome ne mogu odlučivati hrvatski ministri". Nakon te izjave hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova poslalo je notu srbijanskom veleposlanstvu u Zagrebu u kojoj je osudilo tu izjavu i navelo da Vulin do daljnjega nije dobrodošao.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!