HHO obilježio 25. obljetnicu rada i dodijelio godišnje nagrade

17.02.2018.

00:04

Autor: HRT

default error photo
Nagrade za ljudska prava dodijeljene su mons. Mati Uziniću, Udruzi Franak i Goranu Aleksiću, HRT-ovoj emisiji "Imam problem", a za životno djelo nagradu je dobila Tanja Petovar.

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) svečano je sinoć u petak obilježio 25. godinu rada. Tom su prigodom uručene godišnje nagrade za ljudska prava mons. Mati Uziniću, Udruzi Franak i Goranu Aleksiću, HRT-ovoj emisiji "Imam problem". Međunarodnu nagradu HHO-a za životno djelo dobila je Tanja Petovar, posljednja predsjednica Helsinškog komiteta u Jugoslaviji.

Petovar
je zahvalila HHO-u za sjećanje na tome da je prije 25 godina sudjelovala u postavljanju temelja Odbora. Sve nas je tada povezivalo opredjeljenje da se u ime viših nacionalnih i državnih interesa i ciljeva ljudi ne mogu ubijati, proganjati i lišavati prava na siguran i dostojanstven život. Dosadašnje iskustvo i rezultati rada ulijevaju vjeru i nadu da će i sljedećih 25 godina HHO dosljedno slijediti svoju misiju, rekla je.

Nagrada "Sulejman Mašović - Luka Vincetić - Jovan Nikolić" za doprinos u međureligijskom dijalogu, ekumenizmu i vjerskoj toleranciji uručena je dubrovačkom nadbiskupu Uziniću koji je kazao kako ga ona obvezuje da se još više zauzme za ekumenizam i međureligijski dijalog.

Nagrada "Miko Tripalo" za doprinos u zaštiti i promicanju ljudskih prava u Hrvatskoj tijekom protekle godine koji nadilazi profesionalne obveze i uobičajene standarde, uručena je Udruzi Franak i saborskom zastupniku Goranu Aleksiću koji je poručio da nastavlja borbu za povrat preplaćenih kamata te prozvao vlast da ne čuje ono što im govori da banke nezakonitim kamatnim stopama pljačkaju hrvatske građane.

Nagrada "Joško Kulušić" za doprinos u zaštiti i promicanju ljudskih prava na području medijskog djelovanja dodijeljena je emisiji HRT-a "Imam problem" odnosno novinarima i urednicima emisije Sanji Brajković, Marini Medved Pulić, Mireli Micek,  Branku Potkrajčiću, Saši Užareviću, Jagodi Martinović, Ani Milić i Larisi Banek te Miljenku Cvitanoviću Minji, koji je kazao kako svojom emisijom žele pomoći potrebitima tako da odgovornima ne daju mira.

Svečanost je održana pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović čiji je izaslanik bio predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić, koji je pročitao njezin govor u kojem predsjednica ističe da su djelovanjem HHO-a ljudska prava mnogih pojedinaca i skupina u Hrvatskoj bila bolje i više zaštićena, a u mnoge zakone ugrađeni vrlo visoki standardi zaštite ljudskih prava. Zahvaljujući vašem radu tijekom proteklih četvrt stoljeća na neke smo pojave posebno u slučajevima diskriminacije ili sumnje na diskriminaciju  zbog nacije, vjere, uvjerenja i životnog nazora postali kao društvo mnogo osjetljiviji, poručila je među ostalim Grabar-Kitarović.

Predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak u svom se govoru, među inim, osvrnuo i na nedavni susret predsjednice Grabar-Kitarović i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića kazavši kako taj susret predstavlja hrabar iskorak prema budućnosti. Naša dvojba je vrlo jednostavna - hoćemo li nastaviti politiku rata drugim sredstvima ili podvući crtu i pokušati razgovarati o svemu što se događalo na ovim područjima tijekom posljednjeg rata, kazao je i naglasio kako je potrebno okrenuti se budućnosti.

Jedan od utemeljitelja HHO-a Ante Gavranović podsjetio je na vrijeme osnivanja Odbora i njegove osnivače, kazavši kako je HHO tada, zbog oštrog suprotstavljanja grubom kršenju ljudskih prava i politici, što je u to vrijeme gotovo bilo jednako nacionalnoj izdaji, stekao glas supstituta hrvatske opozicije.

HHO je kroz svoj rad, ustvrdio je, uspio nametnuti visoke standarde ljudskih prava. Sigurno je da je HHO pomagao u oblikovanju društvenih odnosa na našim prostorima i sigurno je da bi ukupnost ljudskih prava bila drukčije strukturirana bez aktivnosti vezanih iz HHO, ustvrdio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!