HHO pozvao HBK na osnivanje povjerenstva za slučajeve pedofilije u Crkvi

17.04.2023.

12:44

Autor: Hina/HRT/T.S.

Ivan Zvonimir Čičak

Ivan Zvonimir Čičak

Foto: Boris Scitar / Pixsell

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) pozvao je Hrvatsku biskupsku konferenciju (HBK) na osnivanje nezavisnog povjerenstva čiji bi zadatak bio istražiti slučajeve pedofilije u Katoličkoj crkvi, u kojem bi sjedile i osobe koje nisu iz crkvenih institucija.

- Smatramo svojom moralnom obavezom pozvati HBK na osnivanje nezavisnog povjerenstva, koje bi istražilo dubinske i pogotovo do sada prikrivane probleme vezane uz pedofiliju u Katoličkoj crkvi, stoji u priopćenju HHO-a.


Slični primjeri postoje u europskim zemljama poput Francuske i Španjolske, gdje su takva povjerenstva svoja izvješća poslala crkvenim i svjetovnim vlastima, dodaje HHO.


Povjerenstvo bi trebalo uključiti i osobe koji ne pripadaju kleru, odnosno crkvenim institucijama, što bi dalo "posebnu vjerodostojnost radu i zaključcima koje bi povjerenstvo izradilo, iako će svakako i dalje ostati brojni prigovori zbog činjenice da Katolička crkva nije na vrijeme reagirala na taj društveni fenomen".


HHO podsjeća da problemi vezani uz pedofiliju u Katoličkoj crkvi posljednjih dana pune stranice hrvatskih medija. Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić nedavno se javno ispričao obiteljima žrtava koje je seksualno zlostavljao svećenik u Sotinu, nakon što je suočen s optužbama da je više od godinu dana znao za spomenuta nedjela, a nije poduzeo ništa.


Nadbiskup Hranić istovremeno je predsjednik komisije "Justitia et pax", koja bi unutar Crkve trebala biti pandan onome što su u svijetu organizacije za ljudska prava, s posebnim senzibilitetom za žrtve.


- Ostaje upitnim može li nadbiskup Hranić nakon ovakvog gafa i dalje biti predsjednik jedne takve institucije. Međutim, o tome neka odluči on, u bratstvu s drugim biskupima Hrvatske biskupske konferencije, poručuju iz HHO-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!