"Hibridne prijetnje i izazovi" - knjiga Gordana Akrapa

16.03.2023.

14:57

Autor: Vijesti/HRT/A.S.

"Hibridne prijetnje i izazovi"

"Hibridne prijetnje i izazovi"

Foto: HTV / HRT

Hibridno ratovanje sve je veća prijetnja stabilnosti i sigurnosti država diljem svijeta. Jedan od primjera je i ruska invazija na Ukrajinu jer se, uz svakodnevne borbe na terenu  rat vodi i na informacijskoj, ekonomskoj i diplomatskoj razini. O tome govori i knjiga Gordana Akrapa "Hibridne prijetnje i izazovi" predstavljena u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu.


- Pod mentorstvom pokojnog profesora Miroslava Tuđmana obradili smo teme "Operacija utjecaja" kojima se pokušava oblikovat mišljenje određenih grupacija, odnosno stanovništva u vremenima sukoba i ratova. To su one aktivnosti koje danas podrazumijevamo pod nazivom "Hibridne prijetnje" gdje se zlonamjernim informacijskim medijskim operacijama, širenjem distribucijom dezinformacije pokušava oblikovati javno mišljenje pojedinih grupacija ljudi, rekao je Akrap. 

- Kako bi te osobe donosile odluke koje njima ne idu u korist, a da toga nisu svjesni. Obradili smo veliki broj studija slučajeva kako bi pokazali koje su to metode, na koji način i u kojim vremenskim okvirima i koji su nositelji tih zlonamjernih aktivnosti, kako bi se mogli poslužiti kao sustavi za ranu prepoznavanje budućih takvih slučaja, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!