Hidroelektrana potapa Kosinjsku dolinu

12.07.2022.

19:41

Autor: Hrvoje Matejčić/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Kosinj

Kosinj

Foto: Kristina Stedul Fabac / Pixsell

Buduća hidroelektrana s akumulacijskim jezerom u Kosinjskoj dolini bit će važna za hrvatsku energetsku budućnost. No, jedan od preduvjeta za ostvarenje ovoga megaprojekta je premještanje lokalnog groblja te izmještanje gotovo stotinjak stanovnika dvaju sela. I tu, očekivano za mještane, nastaju problemi.

Stručnjaci vele kako s novim mega projektom Hrvatske elektroprivrede teškim preko tri milijarde kuna Hrvatska će za nekoliko posto više postati energetski neovisnija. Stanovnici Kosinja to baš ne doživljavaju tako.

Pedeset tisuća hektara zahvatit će novo područje akumulacije u kojem će se potopiti dva sela, dvadeset zaseoka, tri crkve, pravoslavne i katoličke te pet groblja. Radovi na ekshumaciji još uvijek traju.

Ljudi će moći birati gdje žele ponovo ukopati najmilije. No živi, njih stotinjak u pravoslavnim i katoličkim selima Kosinja, morat će donjeti odluke gdje će se preseliti ili uzeti naknadu za izvlaštenje. Baka Anka koja živi sama u selu nema ništa protiv iseljenja.

- Ja sam zadovoljna zato što sam ostarjela meni je sedamdeset pet godina, kaže baka Anka

Prije tjedan dana započeli su radovi na izgradnji prvog vodenog tunela između dva brda. Točno ispod kuće Ivana teški su strojevi započeli s bušenjem. I njegovo imanje biti će potopljeno.

- Već su nas izvlastili. Znači u interesu je države. I rekli su to ide tako. I nema tu više govora, žalba se ne prihvaća, kaže Ivan Petrović, Kosinjski Bakovac.

- Kome nije jasno došao je i objasnili smo, dali smo mu informacije. Da li HEP dovoljno komunicira, to nije baš dobro moglo bi se i bolje, rekao je Mihael Kurteš, direktor Komunalnog poduzeća Perušić d.o.o..

Do sada je potrošeno više od sto milijuna kuna za izradu prilaznih puteva, izgradnju zamjenske zgrade i razne dokumentacije, a očekuje se da će do kraja 2026. projekt akumulacije Kosinj i hidrocentrale Senj 2 biti gotov.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!