08:48 / 13.03.2019.

Autor: I.H./HRT

"Hitna helikopterska medicinska služba u 50% slučajeva spašava živote"

Foto: arhivska fotografija

Foto: arhivska fotografija

Foto: - / -

Tureček je naglasio da je hitna zamišljena radi brzine i "Zlatnog sata", a kroz razne studije pokazalo se da se u 50% slučajeva spašavaju ljudski životu.
Država priprema projekt Hitne helikopterske medicinske pomoći - međutim detalji su još nepoznati. Plan je da to ubuduće umjesto vojske obavlja privatna tvrtka. Mnogi će reći da je "Zlatni sat" presudan za preživljavanje unesrećenih. Ako pacijent od nesreće do dolaska u hitni bolnički prijam stigne unutar sata -  šanse za preživljavanje znatno se povećavaju.

O tome su u Studiju 4 govorili ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević i predsjednik Udruge "HELP" Helikopterima liječnici pomažu  Mladen Tureček.

Na pitanje je li pojam "Zlatnog sata" u kojem se unesrećena osoba s prometnice, planine ili otoka sigurno transportira u bolničku ustanovu u Hrvatskoj s današnjim resursima provediv, Grba Bujević kaže da je to vrijeme koje nastane od onoga trenutka kada se nesreća dogodila, a ne od trenutka kada je pozvana Hitna.

- Minute cure brzo i svaka pomoć koja se ne pruži u određeno vrijeme, sa sobom nosi određeni postotak invalidnosti ili smrtnosti, dodala je.

Smatra da je teško u zemlji poput naše, koja ima geografski oblik težak i za organizaciju zemaljske hitne gdje je potrebno po sat i pol do bolnice, ostvariti "Zlatni sat".

Pojasnila je da se iz godine u godinu skraćuje vrijeme dolaska hitne. Govorila je o projektu Hitne helikopterske medicinske pomoći, oformljeno je povjerenstvo koje se sastoji od eminentnih stručnjaka i z raznih područja.

Tureček godinama upozorava da je Hitna helikopterska medicinska služba nužna i prijeko potrebna. Bilo je pokušaja da se osnuje ali nikada nije realizirana, kazao je da su i komisije osnivane ali nikada nisu polučile rezultate. Rekao je da se radi o projektu od nacionalne važnosti i nije bitno koja je stranka u pitanju. Dodao je kako smo turistička zemlja, a naši gosti dolaze iz država gdje imaju takvu vrstu hitne pomoći.

Na pitanje kako bi trebala izgledati hitna helikopterska medicinska služba,
Grba Bujević kaže da imaju nacrni dokument i koncept - imaju rješenja koja su sada moguća, imaju i ona na koja treba dugo čekati. Rekla je da dio treba financirati i iz fondova EU-a i tada bi krenuli u nabavku vlastitih helikoptera.

Tureček je govorio o sredstvima i pita se jesu li osigurana u proračunu, također postavlja pitanje da li će taj sustav bitiza čitavu Hrvatsaku ili samo za obalu jer u ovom trenutku se radi samo za obalu, a riječ je o samo 3 ljetna mjeseca. Naglasio je hitna zamišljena radi brzine i "Zlatnog sata", a kroz razne studije pokazalo se da se u 50% slučajeva spašavaju ljudski životu.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!