Hitna medicina u Hrvatskoj pred velikim reorganizacijskim promjenama

08.04.2023.

07:05

Autor: Elvira Dizdarević/Regionalni dnevnik/HRT/I.B.

Hitna medicina u Hrvatskoj pred velikim reorganizacijskim promjenama

Hitna medicina u Hrvatskoj pred velikim reorganizacijskim promjenama

Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL / Sasa Miljevic/PIXSELL

Specijalizacijom medicinskih sestara i tehničara, Hitna medicina u Hrvatskoj pred velikim je reorganizacijskim promjenama. Izobrazbom prvih 120 djelatnika pojačat će se timovi hitne koji će na terenu spašavati živote i bez prisutnosti lječnika. U tri godine specijalizaciju bi trebalo završiti oko 380 iskusnih medicinskih sestara i tehničara za što je namijenjeno više od 100 tisuća eura.

Andrea Maček, magistra sestrinstva nakon 12 godina terenskog rada ponovno će sjesti u klupe Zdravstvenog studija u Rijeci zajedno s još dvadesetak kolega i kolegica iz triju županija.

- Za specijalizaciju sam se prijavila iz razloga što vidim mogućnost napredovanja i dodatne edukacije što se medicinskim sestrama ne pruža toliko često. Uz edukaciju i specijalizaciju steći ću nova znanja i vještine koje će mi pomoći u radu na terenu, ističe.

Mnogi se slažu da je to budućnost Hitne medicine jer će specijalizacije omogućiti spašavanje života i bez lječnika u timu.

- Ovdje će sestre i tehničari dobiti dodatne ovlasti i određeni broj lijekova koje će moći dati i ordinirati prilikom pregleda pacijenta, s time da se mora naglasiti da ova speijalizacija sestara i tehničara neće zamijeniti lječnike, naglasio je glavni tehničar Hitne medicine Primorsko-goranske županije Milan Lazarević.

Jačanje timova neophodno je i zbog manjka lječnika u Hitnoj medicini. Mladi lječnici biraju atraktivnije specijalizacije.

- Imamo velik postotak mladih i neiskusnih lječnika koji završe fakultet i 15 dana nakon toga idu u Zavod za hitnu medicinu. Iako se radi puno edukacija, smatramo da će nam edukacija medicinskih sestara i tehničara jako olakšati posao, istaknula je Slađana Srdoč, voditeljica u Zavodu za Hitnu medicinu Primorsko-goranske županije.

Većim kompetencijama djelatnika s dugogodišnjim iskustvom smanjit će se česte izmjene u timovima.

- Za vrijeme ove specijalizacije koja će trajati godinu dana i zakonski propisi će biti doneseni kako bi mogli odraditi ono za što su se školovali, ističe ravnateljica Zavoda za Hitnu medicinu Primorsko-goranske županije Senka Kajčić.

Sve to trebale bi pratiti i povećanje plaća za 25 posto.

Ovakva praksa je uobičajena u europskim zemljama no Hrvatsku tek čekaju promijene.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!