09:13 / 05.06.2020.

Autor: B.A./HRT

Hitna sanacija zbog otpada na gradskom zemljištu u Sesvetama

Foto: Udruga Zelene i plave Sesvete

Foto: Udruga Zelene i plave Sesvete

Foto: - / -

Službenici komunalnog redarstva proveli su nadzor te je utvrđeno postojanje nepropisno odložene manje količine asfalta.
Pokraj naselja Novi Jelkovec nepropisno je odložena manja količina asfalta te je izdan nalog za hitnu sanaciju, rekli su iz zagrebačkog Sektora za komunalno i prometno redarstvo, nakon što je udruga Zelene i plave Sesvete objavila da se na toj lokaciji odlaže građevinski otpad.

Ta je udruga prošli tjedan objavila kako se uz Rimski put posljednjih dana navozi šuta, frezani asfalt te drugi oblik građevinskog otpada, zbog čega su im zabrinuti građani uputili upit.

- Osim što je navoženje građevinskog otpada izravno na tlo zabranjeno i vrlo štetno za okoliš (posebice za podzemne vode, zbog čega tu vrstu otpada treba posebno zbrinjavati), zanimljiva je činjenica da se to sve odvija na građevinskim česticama u vlasništvu Grada Zagreba, naveli su iz udruge.Obratili smo se nadležnim institucijama, a iz komunalnog redarstva odgovorili su kako je utvrđeno da je zemljište u vlasništvu Grada Zagreba dano u zakup privatnom korisniku, koji ga je dužan dovesti u uredno stanje.

Navode da su njihovi službenici proveli nadzor te je utvrđeno postojanje nepropisno odložene manje količine asfalta, zbog čega je izdan nalog za hitnu sanaciju.

- Nadzorom je također utvrđeno da su na navedenoj lokaciji odloženi građevinski materijal (šljunak i cement) i miješalica za beton te da su u tijeku određeni građevinski radovi, stoji u odgovoru iz Sektora za komunalno i prometno redarstvo.

Tajnik udruge Zelene i plave Sesvete Radoslav Dumančić kaže da su zbog te lokacije primili mnogo poziva. Poručuje da ne osporavaju pravo da se nešto gradi na tom zemljištu, nego osporavaju dovoženje kontaminiranih materijala na golu zemlju.

- Ne možete navoziti šutu i stari asfalt, to ravnati i kazati - mi smo napravili parkiralište, kaže Dumančić.

Dodaje kako je posebno problematično to da je riječ o zemljištu u vlasništvu Grada Zagreba, koji bi se prvi trebao brinuti da takvo što ne događa.

- Nemamo problema s poduzetnicima, ali imamo problem s anarhijom, kaže Dumančić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!