19:08 / 16.08.2018.

Autor: HRT

Hitna u Međimurju - dokaz da može i bolje

-

-

Foto: - / -

Organizacija timova i financiranje opreme bili bi nemogući bez pomoći lokalne uprave i europskoga novca.
Da u Hrvatskoj može biti drugačije, pokazuje međimurski sustav organizacije hitne pomoći. Dobro su ekipirani, a osim pomoći lokalne uprave, povlače i novac iz europskih fondova kojim se nabavlja oprema i sufinanciraju mladi liječnici. Iako i kod njih nedostaje timova, dobrom organizacijom - sve se rješava.

Već od jutra nekoliko intervencija. Prometna nesreća, moždani udar, amputacija prsta pri rezanju drva. Čakovečki te timovi iz Murskog Središća i Preloga pokrivaju područje od stotinjak tisuća ljudi.

"Mi sve skupa imamo nekih dvadesetak timova u tri punkta. Kad imate više intervencija, sustav je prenapregnut, potreba za više timova postoji u svakoj županiji, od Zagreba pa i kod nas", kaže dr. med. Tomislav Novinščak iz Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije.

Od velike su pomoći - specijalizanti. U Međimurju radi njih troje.

Organizacija timova i financiranje opreme bili bi nemogući bez pomoći lokalne uprave i europskoga novca.

"EU fondovi itekako pomažu jer plaćaju specijalizante, pet godina ne moramo se brinuti o njima a i ovdje imamo više liječnika nego što imamo novca iz fondova, pa i Županija pomaže", kaže dr. Novinščak. 

"Mi dajemo tristo tisuća kuna da angažiramo čim više mladih liječnika koji ostaju kod nas", kaže župan Matija Posavec.

I na sjeveru zemlje liječnici s dugogodišnjim iskustvom odlaze na zapad, no ipak rjeđe nego u drugim dijelovima zemlje.

Međimurski sustav funkcionira jer ulažu u opremu i - što je najvažnije - mlade liječnike.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!