Hitrec: Želimo da se ravnatelje izabire po jasnim kriterijima

03.05.2022.

12:26

Autor: K.D./Dobro jutro, Hrvatska/HRT/IMS

Konferencija ravnatelja

Konferencija ravnatelja

Foto: HTV / HRT

U Malom Lošinju održava se trodnevna stručna konferencija ravnatelja osnovnih i srednjih škola. Šestotinjak ravnatelja raspravljat će o profesionalizaciji funkcije ravnatelja u školama. Pravi je trenutak za to, poručuju - prije donošenja novog Zakona o odgoju i obrazovanju, da glavni kriterij za biranje ravnatelja bude stručnost, a ne utjecaj politike.

- Nas treba birati onaj tko može stručno procijeniti naše kompetencije i naše kvalitete. To mi već desetljećima tražimo, nadamo se da ćemo sada i dobiti, poručila je Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja.

- Tu ima puno dilema-od predstavnika osnivača škola, do toga koliki utjecaj trebaju ili ne trebaju imati roditelji, koliko utjecaja trebaju imati ili ne profesori, zaposlenici škola, sve to ima svoje za i protiv, ja se nadam da ćemo uskoro pronaći dobitnu formulu, rekao je Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja.

Profesionalizacija se dugo iščekuje, kaže Antonija Mirosavljević, predsjednica Udruge ravnatelja osnovnih škola.

- Ne želimo više biti ravnatelji na određeno vrijeme, koje bira svatko po nikakvim kriterijima. Želimo da se po prvi put izabire po jasnim kriterijima kvalitete i da ravnatelji dolaze spremni na taj posao, da rade suvereno, i da s njega odlaze dostojanstveno, dodaje.

Pri isteku mandata ravnatelji se nađu „ni na nebu, ni na zemlji“, a ne čeka ih radno mjesto u razredu. No, zašto se taj problem do sada nije riješio?

- Možda nije bilo prilike, ili nije bilo sluha određenih ljudi. Zakone donosi politika, i mislim da je to ključno. Međutim, u današnjoj situaciji imamo podršku da riješimo status, samo se moramo dogovoriti na koji način, kaže Suzana Hitrec, predsjednica Udruge ravnatelja srednjih škola.

Prijedlog ravnatelja za rješavanja status i položaja su jasno definirani kriteriji po kojima se oni biraju svakih 5 godina, kaže Mirosavljević.

- Mi i sada možemo biti ravnatelji do mirovine, ali sa stalnim reizborima u kojima nije jasno zašto nas netko bira – bira li to politika, naši kolege, ili Ministarstvo. Želimo da bude jasno što jedan ravnatelj treba znati, i da se vrednuju naši rezultati rada – ako se uspješno vodi škola, zašto ravnatelj ne bi bio do mirovine?

U ciljevima ih Ministarstvo podupire u jednom dijelu, dodaje Hitrec, a to je ugovor na neodređeno. O načinu na koji će se ravnatelji birati još se uvijek raspravlja. Što se tiče kvalifikacija ravnatelja, ni one nisu potpuno jasno definirane – cilj je da se i to promijeni.

- Imamo dokument u kojem su naznačene kompetencije koje ravnatelj treba imati – mi smo prvenstveno pedagoški voditelji, a onda i menadžeri. Iznimno je bitno da školom ne upravlja netko tko nije učitelj, nastavnik ili stručni suradnik, ali to je potpuno drukčiji posao od posla u razredu. Zbog toga se trebamo usavršavati i imati dodatne kompetencije, zaključuje Mirosavljević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!