HKMS zatražio dopunu dokumentacije o propustima u varaždinskom Zavodu za hitnu

02.03.2023.

11:27

Autor: Hina/HRT/A.S.

Propusti u varaždinskom Zavodu za hitnu

Propusti u varaždinskom Zavodu za hitnu

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Hrvatska komora medicinskih sestara (HKMS) izvijestila je da će, zbog sumnje na stručne propuste u varaždinskom Zavodu za hitnu medicinu, tražiti nadopunu dokumentacije kako bi se mogla donijeti odluka o eventualnom pokretanju disciplinskog postupka protiv medicinske sestre.

Iz HKMS-a su to priopćili nakon što su primili nalaz inspekcije Ministarstva zdravstva koja je utvrdila propuste u Zavodu za hitnu medicinu Varaždinske županije u pružanju skrbi pacijentici koja je umrla početkom godine nakon što je šest sati čekala hitnu pomoć.

Riječ je o pacijentici iz Varaždina, čiji je suprug za Provjereno Nove TV ispričao da je njegova supruga, unatoč tome što je, kako tvrdi, dežurnoj dispečerki pokušao ukazati na teške simptome i objasniti da je nedavno operirala kralježnicu, šest sati u bolovima čekala hitnu pomoć, a idući je dan umrla u bolnici. Suprug umrle pacijentice 3. je siječnja dva puta zvao hitnu pomoć, u 3,01 i u 4,17 sati.

Odluči li se o pokretanju disciplinskog postupka, taj slučaj će doći pred nadležno Povjerenstvo Komore, najavili su iz HKMS-a.

Povjerenstvo će, kako su naveli, sukladno komorskim aktima, u prethodnom postupku provjeriti sve činjenice i dokaze navedene u zahtjevu za pokretanje postupka, zatražiti očitovanje medicinske sestre i dostavu potrebne dokumentacije od iste, a sve kako bi bilo u mogućnosti donijeti stručno mišljenje o opravdanosti ili neopravdanosti zahtjeva.

Predsjednik HKMS-a Mario Gazić izrazio je sućut suprugu i obitelji preminule pacijentice te istaknuo da će se, nakon utvrđivanja svih potrebnih činjenica, odlučiti o daljnjim koracima, a HKMS je također uputio apel javnosti i medijima da apriori ne donose zaključke o nečijoj krivnji prije nego što nadležna tijela utvrde sve relevantne činjenice.

Ministarstvu zdravstva poslalo je zdravstveno-inspekcijski nadzor u zdravstvene ustanove koje su sudjelovale u pružanju skrbi pacijentici - u Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije, Opću bolnicu u Varaždinu i ordinacije obiteljske medicine Tamare Bosak i Ane Nanovski.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!