HLJK: Produljuje se obveza nošenja maski u zdravstvenom sustavu

31.05.2022.

12:05

Autor: T.V./HRT/Hina

Arhivska fotografija

Arhivska fotografija

Foto: HRT / HRT

Novom odlukom nacionalnog Stožera civilne zaštite produljuje se obveza nošenja medicinskih maski ili maski za lice u zdravstvenom sustavu do 30. lipnja, priopćila je u utorak Hrvatska ljekarnička komora.

Nošenjem medicinskih maski u zdravstvenom sustavu, čiji su sastavni dio i ljekarne, zaposlenici i korisnici usluga sprječavaju širenje bolesti koje se prenose kapljičnim putem, poput COVID-a.

Prema odluci Stožera, medicinske maske ili maske za lice obvezni su koristiti na ispravan način, tako da cijelo vrijeme dok se nosi maska prekriva usta i nos, zaposlenici u zdravstvenom sustavu, odnosno u zdravstvenim ustanovama, trgovačkim društvima koja obavljaju zdravstvenu djelatnost i kod privatnih zdravstvenih radnika, pacijenti i sve osobe koje zbog bilo kojih razloga dolaze u prostore zdravstvenih ustanova i trgovačkih društava koja obavljaju zdravstvenu djelatnost te prostore privatnih zdravstvenih radnika te zaposlenici ustanova socijalne skrbi koje pružaju uslugu smještaja za starije osobe i osobe s invaliditetom i posjetitelji korisnicima.

Odgovornim ponašanjem svatko od nas omogućuje da su i najranjivije skupine društva, primjerice osobe koje se aktivno liječe od zloćudne bolesti i imunokompromitirani pojedinci, zaštićenije od zaraze infektivnim bolestima tijekom ostvarivanja svog prava na zdravstvenu zaštitu, ističe HLJK.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!