14:55 / 16.11.2018.

Autor: D.M./P.F./Hina/HRT

HLK demantira Kujundžića: Ljekarnici imaju pravo na priziv savjesti

Foto: ilustracija, Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: ilustracija, Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zagrebačka ljekarnica je zbog priziva savjesti odbila pacijentici izdati kontracepcijske pilule. Ministar Kujundžić je taj postupak ocijenio nedopustivim. Iz HLK poručuju da imaju pravo na priziv, ali je lijek trebala izdati kolegica.
Nakon što je jedna zagrebačka ljekarnica zbog priziva savjesti odbila pacijentici izdati kontracepcijske pilule, ministar zdravstva Milan Kujundžić u petak je taj njezin postupak ocijenio nedopustivim. U međuvremenu iz SDP-a su pozvali da se hitno regulira područje priziva savjesti kako se ne bi ponavljali slučajevi uskrate lijekova ili zdravstvene zaštite pacijentima.

Ne postoji ništa što ljekarnik ima pravo ne izdati pacijentu pozivajući se na priziv savjesti, izjavio je Kujundžić nakon sjednice Vlade upitan za slučaj ljekarnice koja je odbila izdati kontracepcijske pilule jer se to kosi s njezinim uvjerenjima. "Svaki pacijent u bilo kojoj ljekarni ima pravo dobiti lijek za koji ima recept. Ljekarnik ima pravo na priziv savjesti, ali ne na radnom mjestu u ljekarni", pojasnio je ministar. 

Iz Hrvatske ljekarničke komore pak poručuju da ljekarnici imaju pravo na priziv savjesti. "Važno je reći da smo mi uspjeli iskordinirati da svaki pacijent dobije terapiju, a da kolega može imati priziv savjesti. Napisali smo naputak u kojem je kolegica trebala organizirati pacijentu da dobije svoju terapiju. Ovdje smo imali nezgodan slučaj gdje je kolegica sama u smjeni i nikako nije mogla omogućiti terapiju pacijentu", izjavila je za HRT predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo.

Na taj su slučaj reagirali i SDP-ovci koji traže od Hrvatske liječničke komore da napokon iznese svoj službeni stav o pitanju priziva savjesti, kao što od Ministarstva zdravstva i Kujundžića očekuju da reguliraju akte po kojima se priziv savjesti ulaže. Od nadležnih očekuju da izrade registar ljekarnika, liječnika i ostalog zdravstvenoga osoblja koje je uložilo priziv savjesti jer, ističu, građanke i građani imaju pravo na informaciju i izbor. U Hrvatskoj, osim činjenice da je priziv savjesti omogućen, nije reguliran postupak njegova ulaganja, kao što ne postoji ni registar zdravstvenih radnika koji su uložili priziv savjesti.

"Ne trebamo posebno ukazivati da se upravo ovako (ne)reguliran institut priziva savjesti najčešće slama na leđima žena u području ostvarivanja prava na prekid trudnoće", navodi SDP u priopćenju. U svjetlu činjenice da je prije mjesec dana vrlo veliki broj građanki odlučio prekinuti šutnju i progovoriti o napadu na svoja prava u području reproduktivnog zdravlja, kao i o tretmanu u bolnicama na odjelima ginekologije, ovo smatramo još jednim napadom na prava žena u Hrvatskoj, poručuju SDP-ovci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!