12:56 / 19.07.2021.

Autor: M.M./Hina/HRT

HLK osuđuje neznanstvene tvrdnje HUUGO-a o učinkovitosti cjepiva

HLK osuđuje neznanstvene tvrdnje HUUGO-a o učinkovitosti cjepiva

HLK osuđuje neznanstvene tvrdnje HUUGO-a o učinkovitosti cjepiva

Foto: Sanjin Strukic / Pixsell

Hrvatska liječnička komora (HLK) osudila je neznanstvene tvrdnje i nestručne stavove Hrvatske udruge ugovornih ordinacija (HUUGO) da učinkovitost i sigurnost cjepiva protiv COVID-a nisu znanstveno dokazane.

- Usred pandemije, kada javnost s pojačanom pozornošću prati istupe i preporuke liječnika, udruga HUUGO je u priopćenju pokazala zabrinjavajuću razinu nepoznavanja rezultata znanstvenih istraživanja i relevantnih propisa, priopćio je HLK.

Iz poziva da se "objave dokazi o učinkovitosti i sigurnosti cjepiva" koji je u ime HUUGO-a putem Facebooka i službenim dopisima uputila predsjednica udruge Josipa Rodić, proizlazi da vodstvo HUUGO-a nije upoznato ni s jednim od više stotina znanstvenih istraživanja o cjepivima protiv COVID-a objavljenih u posljednjih godinu dana, upozorava HLK.

Ta su istraživanja dokazala djelotvornost cjepiva u zaštiti od zaraze i vrlo visoku djelotvornost u sprečavanju teške bolesti i smrti, dok regulativna tijela redovito objavljuju i obnavljaju preporuke i stavove o cjepivima, a nacionalna i međunarodna stručna medicinska društva izdaju brojne preporuke, stručne smjernice i procjene učinkovitosti cjepiva.

Liječnička komora podsjeća da je obveza i dužnost svake liječnice i liječnika da se kontinuirano stručno usavršava i prati relevantnu stručnu i znanstvenu literaturu.

- Nevjerojatno je da je to obilje znanstvenih i stručnih dokaza uspjelo promaknuti vodstvu HUUGO-a. Iz obraćanja medijima također proizlazi da vodstvo ne posjeduje nužna temeljna znanja o procesu odobravanja cjepiva i lijekova u EU-u i Hrvatskoj, navodi HLK.

Nikada se nijedan lijek nije pratio kao cjepiva protiv COVID-a

Naime, uvjetno odobrenje, kakvo su dobila cjepiva protiv COVID-a, u EU je uobičajen postupak odobravanja lijekova i cjepiva, a standardi sigurnosti za lijekove i cjepiva iznimno su visoki i kod uvjetnog i kod konačnog odobrenja.

- Nikada se ni jedan lijek nije ovako intenzivno pratio kao što se sada prate ova cjepiva kroz epidemiološke baze podataka o 138 milijuna ljudi, naglašava HLK.

Komora također upozorava i javnost i liječnike koji vode HUUGO kako je njihova tvrdnja da postoji EU ili hrvatski propis koji traži da klinička testiranja cjepiva traju pet godina - neistinita.

- Stručno neodgovoran istup vodstva ove udruge, sa stavovima neutemeljenima na znanstvenim činjenicama, ruši povjerenje kako u liječnike primarne zdravstvene zaštite, tako i u liječnike općenito. Ovakve netočne i znanstveno neutemeljene izjave otežavaju ostvarenje što više razine cijepljenosti hrvatskih građana, upozorava HLK.

HLK se pita znaju li uopće članovi udruge što radi vodstvo i slažu li se s ovakvim znanstveno neutemeljenim, a javnozdravstveno štetnim priopćenjem. Zbog toga poručuje da će nadležna povjerenstva HLK zatražiti očitovanje od vodstva HUUGO-a.

Komora ističe da je cijepljenje jedini izlaz iz pandemije i "svjetlo povratka u normalan život", te sve hrvatske građane koji nemaju medicinske kontraindikacije poziva da se cijepe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!