HLK poziva institicije da reagiraju u slučaju zlouporaba imena liječnika

07.08.2023.

14:42

Autor: HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

Iz Hrvatske liječničke komore upozorili su u ponedjeljak na zloupotrebu imena njihovog člana, Josipa Paladina u oglasu za pripravak koji čisti krvne žile istaknuvši da je riječ o lažnom oglašavanju koje dovodi u zabludu i proizvodu koji može naštetiti zdravlju.

- Profesor Paladino, kao niti mnogi drugi liječnici prije njega, nije dao dozvolu za korištenje njegovog imena i fotografije za ovo oglašavanje, ističu iz HLK reagirajući na reklame za proizvod koji navodno čisti krvne žile.

Ističu da su pojave lažnih i netočnih oglasa o takozvanim ljekovitim proizvodima, pripravcima i metodama učestale. Posljednji u nizu takvih oglasa je i onaj u kojem je Paladinu ukraden identitet, odnosno navode da se njegova fotografija i ime koristi bez da je dao dozvolu za to.

- Ovdje se radi o krađi identiteta i lažnom oglašavanju te HLK smatra nužnim upozoriti građane da takvi proizvodi često sadrže toksične tvari koje mogu ozbiljno naštetiti zdravlju osobe koja bih ih uzela, kažu u HLK.

Zbog oglašavanja koje namjerno građane dovodi u zabludu i tako ugrožava njihovo zdravlje, pozvali su nadležne institucije, posebice Ministarstvo unutarnjih poslova i Državno odvjetništvo, da rade na sprječavanju i kažnjavanju takvih dijela.

U nedjelju je i Ministarstvo zdravstva oštro osudilo lažni oglas i krađu identiteta jednog od najuglednijih hrvatskih neurokirurga. Najavili su da će pokrenuti aktivnosti prema nadležnim ministarstvima. Upozorili su i građane na opasnosti kupovine lijekova preko oglasnika, interneta ili elektroničke pošte te preporučili nabavu lijekova isključivo na ovlaštenim prodajnim mjestima - u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!