HLK traži novi model specijalističkog usavršavanja

29.06.2023.

12:50

Autor: HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Hrvatska liječnička komora (HLK) pozvala je Ministarstvo zdravstva da otvori stručnu raspravu o problemima u specijalističkom usavršavanju i u suradnji s HLK-om i drugim relevantnim liječničkim organizacijama pripremi novi model specijalističkog usavršavanja.

HLK se u priopćenju poziva na izvješće Državnog ureda za reviziju o učinkovitosti upravljanja ljudskim resursima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, koje je pokazalo da ne postoji jedinstvena evidencija rješenja kojima ministarstvo odobrava specijalizacije, nisu doneseni godišnji planovi potrebnih specijalizacija za 2020., 2021. i 2022. godinu, ne postoji niti evidencija zdravstvenih ustanova, trgovačkih društava i liječničkih ordinacija ovlaštenih za provođenje specijalističkog usavršavanja.

Također ne postoji stalno praćenje starosne strukture i specijalizacija liječnika, što je nužno za praćenje trendova i pravovremeno planiranje kadrova za osiguravanje dovoljnog broja liječnika.

- Planiranje specijalističkog usavršavanja gubi svaki smisao i svrhu, ako se provodi metodološki neutemeljeno, bez uzimanja u obzir premalenog broja raspoloživih liječnika i bez razvijanja scenarija kadrovske održivosti, ističe predsjednik HLK-a Krešimir Luetić.

HLK podsjeća da je još 2016. pripremio prijedlog tzv. nacionalnih specijalizacija, novi model koji predviđa nužnu centralizaciju planiranja, financiranja, raspisivanja, dodjeljivanja i nadzora provedbe specijalističkog usavršavanja. Taj model uspostavlja punu odgovornost svih sudionika procesa, a cilj mu je dizanje kvalitete hrvatskog zdravstva, povećanje učinkovitosti specijalizacija i liječničkih znanja i vještina, što bi dovelo do boljih zdravstvenih ishoda.

Komora poziva Ministarstvo zdravstva da otvori stručnu raspravu o problemima u specijalističkom usavršavanju i u suradnji s HLK-om i drugim relevantnim liječničkim organizacijama u najkraćem mogućem roku pripremi novi model specijalističkog usavršavanja.

HLK je svojim Imenikom liječnika i Digitalnim demografskim atlasom, trenutno jedinom pouzdanom i ažurnom bazom podataka o liječništvu, jasno pokazala kako ima potrebne stručne, podatkovne, kadrovske, infrastrukturne i upravljačke resurse za planiranje i upravljanje specijalističkim usavršavanjem.

Austrija i Slovenija imaju uspješne modele planiranja, upravljanja i kontrole specijalističkog usavršavanja koji vode liječničke komore, to je smjer u kojem treba ići i Hrvatska. HLK je spreman preuzeti tu javnu ovlast od ministarstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!