14:27 / 30.10.2020.

Autor: V.K./Hina

HLK: U traganje za kontaktima uključiti zdravstvene radnike s burze

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hrvatska liječnička komora (HLK) pozdravila je inicijativu Ministarstva zdravstva za osnivanje pozivnih centara za praćenje kontakata oboljelih od bolesti COVID-19.
Hrvatska liječnička komora (HLK) pozdravila je inicijativu Ministarstva zdravstva za osnivanje pozivnih centara za praćenje kontakata oboljelih od bolesti COVID-19 i predložila da se u traganje za kontaktima uključi i 1200 zdravstvenih radnika sa Zavoda za zapošljavanje.

➡️
Koronavirus - najnovije informacije
➡️ KoHOM ministru Berošu poručio da ne pristaju biti žrtveno janje

HLK u priopćenju predlaže da se u prvom koraku preko Zavoda kontaktira s više od 1200 zdravstvenih radnika - neliječnika (fizioterapeuta, primalja, medicinskih sestara,  dentalnih tehničara i dr.) koji čekaju na pripravništvo te da ih se angažira na poslovima traganja za kontaktima u pozivnim centrima pri zavodima za javno zdravstvo.

Tijekom listopada zbog naglog porasta broja oboljelih u Hrvatskoj sustav traganja za kontaktima ozbiljno je narušen pa HLK pozdravlja inicijativu ministra zdravstva Vilija Beroša za žurno osnivanje pozivnih centara radi jačeg praćenja kontakata.

Upravo je učinkovit sustav testiranja, praćenja kontakata i njihove izolacije preduvjet za uspostavu koliko-toliko normalnog života, bez potrebe za uvođenjem najstrožih mjera, ističe HLK.

Po njihovu modelu u pozivnim centrima pri zavodima za javno zdravstvo pod nadzorom epidemiologa radilo bi zdravstveno osoblje neliječnici te nezdravstveno osoblje, koje bi prošlo nužnu edukaciju.

Rad tih centara trebao bi biti organiziran na daljinu (rad od kuće na online platformi), oni bi pod kontrolom epidemiologa popisivali i obavještavali kontakte te ih unosili u registar oboljelih.

Učinkovit model traganja za kontaktima novooboljelih temeljni je preduvjet za usporavanje epidemije jer se očekuje da će do masovne procijepljenost u Europi, koja će zaustaviti pandemiju, proći od šest do dvanaest mjeseci.

HLK je u priopćenju reagirao i na prozivke ministra Beroša upućene obiteljskim liječnicima zbog neadekvatnog traganja za kontaktima njihovih oboljelih pacijenata. 

Zamjenica predsjednika Komore Vikica Krolo ističe da je obiteljskih liječnika premalo i da su preopterećeni, pa će biti još nedostupniji svojim pacijentima ako budu tragali za kontaktima oboljelih.

U vrijeme galopirajuće pandemije svaka javna komunikacija koja se temelji na prozivanju i optuživanju pojedinih skupina zdravstvenih djelatnika ne pomaže, nego odmaže u borbi s pandemijom, poručuje Krolo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!