HLK utvrdio propuste u radu troje liječnika u slučaju smrti dječaka iz Metkovića

01.01.2019.

14:54

Autor: E.L.S./HRT

default error photo
Na temelju ovog stručnog mišljenja mjerodavna tijela Komore donijet će odluku o pokretanju disciplinskog postupka pred Časnim sudom Komore.
Hrvatska liječnička komora priopćila je da je završila postupak izvanrednog stručnog nadzora nad radom liječnika koji su u razdoblju od 7. do 11. prosinca 2018. zdravstveno zbrinjavali preminulo dijete iz Metkovića.

Komisija za stručni nadzor HLK, sastavljena od specijalista i užih specijalista pedijatrije, intenzivne medicine i hitne medicine, u stručnom je mišljenju utvrdila propuste u stručnom radu troje od deset nadziranih liječnika. Utvrđeni stručni propusti odnose se na necjelovito izvanbolničko postupanje pri zbrinjavanju pacijenta, stoji u priopćenju.

- Riječ je o liječnicama, koje su u izvanbolničkim zdravstvenim ustanovama sudjelovale u medicinskom zbrinjavanju dječaka - kazala je u Dnevniku HRT-a doktorica Jadranka Pavičić Šarić, predsjednica Povjerenstva za stručna pitanja i stručni nadzor HLK.

Dodala je da o naravi njihovog stručnog propusta nije u mogućnosti govoriti jer  bez dozvole roditelja preminulog dječaka ne može govoriti o njegovoj bolesti.

Stručno mišljenje doneseno je sumiranjem svih podataka prikupljenih na temelju kompletne medicinske dokumentacije, razgovora obavljenih s liječnicima tijekom nadzora, kao i iz pisanih očitovanja nadziranih liječnika.

-Svi liječnici nastavljaju raditi svoj posao, što je uobičajena praksa - rekla je Pavičić Šarić. Na temelju stručnog mišljenja mjerodavna tijela Komore donijet će odluku o pokretanju disciplinskog postupka pred Časnim sudom Komore.

- Kako odluka o pokretanju disciplinskog postupka još nije donesena, tek u narednim mjesecima se može očekivati postupanje Časnog suda - objasnila je Pavičić Šarić.

Hrvatska liječnička komora, na temelju svojih javnih ovlasti i Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakona o liječništvu te Pravilnika o stručnom nadzoru, nadzire isključivo stručni rad liječnika koji sudjeluju u pružanju neposredne zdravstvene zaštite.

Komora ni na koji način ne relativizira ovaj tragičan događaj niti utvrđene propuste liječnika. Dodatno, dužni smo upozoriti da se organizacija i dostupnost zdravstvene zaštite na jugu Hrvatske trebaju unaprijediti u što skorije vrijeme kako bi se poboljšala zdravstvena skrb stanovništva te regije. 

Hrvatska liječnička komora kao strukovna organizacija liječnika snažno se zauzima za odgovorno, etičko i profesionalno obavljanje liječničke profesije, kao i pružanje zdravstvene skrbi prema suvremenim standardima struke, stoji u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!