HND: Govor mržnje Hrvatskog tjednika slučaj je za tijela kaznenog progona

24.04.2023.

17:02

Autor: Hina/HRT

Ivica Marijačić

Ivica Marijačić

Foto: Dino Stanin / PIXSELL

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u ponedjeljak je oštro osudilo "huškačke" tekstove i poticanje na mržnju prema novinarima tjednika Novosti i Vida TV-a, a koje je u zadnjem broju objavio Hrvatski tjednik u tekstu glavnog urednika Ivice Marijačića.

U tekstu se doslovce navodi da 'Hrvatska plaća gotovo 80 huškača u dvama Pupovčevim medijskim gnijezdima za specijalni rat protiv Hrvatske', istaknuli su iz HND-a te dodali da naslovnica koja je prethodila tekstu glasi: "Plenković ovo plaća 600 000 eura! 80 Pupovčevih medijskih četnika iz dvaju gnijezda Novosti i Vida TV plaća Plenković našim novcem za specijalni rat protiv Hrvatske".


"Etiketiranje pojedinih novinara i medijskih redakcija kojima je izdavač Srpsko narodno vijeće kao 'četničkih gnijezda', 'ultravelikosrpskih šovinista', 'mrzitelja Hrvatske i hrvatskog naroda' i 'državnih neprijatelja' primjer je govora mržnje kojim bi se u svakoj demokratskoj zemlji pozabavila i tijela kaznenog progona", stoji u priopćenju izvršnog odbora HND-a.


Osnovano je, kažu, smatrati da je riječ o huškačkom govoru kojim se potiče mržnja prema pripadnicima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj te novinarima koji rade u navedenim medijima.


Posebno spornim u HND-u smatraju objavljivanje imena urednika, novinara i suradnika tjednika i portala Novosti i Vida TV-a što se, kako su dodali, ne može tumačiti drugačije nego huškanjem na nasilje protiv tih ljudi na diskriminatornoj osnovi.


- Pisanje Hrvatskog tjednika iz broja u broj, opsjednuto tobožnjom ugroženosti većinskog naroda, nije novinarstvo i tu se ne može govoriti o slobodi govora. Ovdje je riječ o najgorem medijskom mulju koji služi za poticanje na mržnju prema svim manjinskim skupinama u društvu, prema novinarima i političarima s kojima se ne slažu. Jednom riječju, prema svima koji drugačije razmišljaju, ocijenili su iz HND-a.


Upozorili su i da Tjednik provodi povijesni revizionizam, a Antu Pavelića naziva "velikim rodoljubom" te dodali da je, prema navodima medija, glavni urednik tog tjednika Ivica Marijačić lani osuđen na zatvorsku kaznu od godine dana s rokom kušnje jer je otkrio identitet i objavio fotografije maloljetne žrtve silovanja.


Marijačić je nepravomoćnom presudom suda u Zadru proglašen krivim za kazneno djelo protiv braka, obitelji i djece povredom privatnosti djeteta.


Iz HND-a također navode i da je prema presudi iz afere "Fimi medija" Marijačiću proslijeđeno tri milijuna kuna otuđenih iz javnih poduzeća da ne bi pisao protiv Hrvatske demokratske zajednice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!