20:26 / 20.11.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

HND i SNH osudili napad na novinara, očekuju hitnu policijsku istragu

Prosvjed u Zagrebu

Prosvjed u Zagrebu

Foto: Marko Prpic / PIXSELL

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske oštro su osudili fizički napad na novinara RTL-a Gorana Latkovića na prosvjedu protiv CVODI-potvrda u subotu, te pozvali policiju na hitnu istragu, pravosuđe na provedbu kazne, te Vladu na nedvosmislenu osudu toga čina.

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske najoštrije osuđuju današnji fizički napad na novinara RTL-a Gorana Latkovića dok je izvještavao sa skupa protivnika epidemioloških mjera i covid-potvrda u Zagrebu, stoji u priopćenju HND-a.

Prema iskazu kolege Latkovića, dvije nepoznate osobe napale su ga kukavički s leđa te ga dvaput ošamarile, a treća ga je laktom udarila u rebra. Također, meta verbalnih napada bile su u subotu i novinarske ekipe Nove TV i HTV-a, dok je novinarki Al Jazeere Nikolini Zavišić skupina prosvjednika uzela mikrofon usred javljanja uživo.

- Na prosvjedu koji je, prema riječima organizatora, dio borbe za slobodu, našim je kolegicama i kolegama uskraćeno pravo da slobodno rade i izvještavaju u interesu javnosti, upozoravaju HND i SNH.

Izražavajući svoju punu podršku kolegi Latkoviću i svim novinarkama i novinarima, snimateljima, radijskim i televizijskim tehničarima te fotoreporterima, koji su gotovo svakodnevno izloženi napadima protivnika korona-mjera, HND i SNH ističu kako od policije očekuju hitnu istragu i pronalazak počinitelja napada na kolegu, od pravosudnih institucija njihovo kažnjavanje, a od Vlade njihovu nedvosmislenu osudu.

- HND i SNH još jednom upozoravaju na neizdrživu atmosferu u društvu u kojoj su novinari sve češća meta bilo verbalnih bilo fizičkih napada. Novinarstvo je javno dobro i nitko nema pravo fizički napadati i vrijeđati ljude koji samo rade svoj posao, poručuju u priopćenju, koje potpisuju predsjednica SNH Maja Sever i predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Napad sudionika neprijavljenog prosvjeda na predstavnike medija osudili su i glasnogovornik vlade, ministrica kulture i medija te ured predsjednika.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!